Назад към културата!

|
На 13 октомври в Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов" се състоя софийската премиера на авторския спектакъл на Тодор Колев "Назад към културата".
По принцип не обичам моноспектакли и отидох на представлението с предубеждение, че ще ми е скучно. Но ако това е моноспектакъл на Тодор Колев няма и да усетите как минава времето, забавлявайки се. Актьорът се появи с мотопед на голата сцена на която имаше само десетина портрета. И след бурните аплодисменти и мотиви от "Върви народе, възродени" обяви, че докато другите цяло лято са почивали и са се забавлявали той е чел. Цели три месеца. Цялата култура. От А до Я. "Като смок" е засмукал културата, като "стара прахосмукачка - шумно и страстно". Три месеца! Започвайки от Сократ ("този ролс ройс на философията!", който обаче е голям тарикат - нищо не е написал), минавайки през Аристотел, Лайбниц ("написал, че всички неща са свързани помежду си" - и съответните примери и доказателства, от които може да ви заболи корема от смях - "според Лайбниц, важните неща престават да бъдат важни, ако ги преценяваш за време от три или четири века"), Бетховен, Панчо Владигеров ("защо след като не може да казва "р" е кръстил рапсодията си "Вардар", а на "Шумен"?!", "да напише толкова хубава рапсодия и никога не може да й каже името правилно"), Виктор Юго ("голяма работа!", "Клетниците" - "за един хляб - четири години... какво въображение!", "твърде жестоко начало, особено за един европейски роман") и свършвайки с Вазов ("Под игото" - "може да е селски роман, обаче е екшън!"). Общувайки с тези портрети на сцената и с публиката, Тодор Колев смислено провокира съвременния зрител засягайки злободневни теми и объркани виждания за историята и културата ни.
В представлението ясно се вижда уникалния талант на Тодор Колев, който толкова години липсваше на българската сцена. Сега отново можете да му се радвате. Спектакълът е на Пловдивския драматичен театър и следващото му гостуване в Сатирата е на 23 октомври. Вижте го! Струва си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *