Напомняне за непреходното

|
До 8 юни бургазлии могат да видят в изложбената зала на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас, за първи път в България, изложба на Йозеф Йоханес Висер от Холандия - "Върху хартия".
Мястото на тази експозиция е точно в храма на книгите, защото всичко, което е представил автора, е свързано с хартията, словото и книгата.
В нашето динамично и технологизирано време наистина е шанс да срещнеш една енциклопедична и уникална личност като Йозеф Висер. Той съчетава в себе си толкова много неща от старите майстори. Изящен художник, илюстратор и график, учил в Държавната академия по изящни изкуства в Амстердам, специализирал суха игла и литография при Ян Форер. Пътувал е с изследователска цел до Анадола, Тоскана, Лацио, Ирландия, Великобритания и Шотландия. Участвал е в международни биеналета, трианалета, в групови и индивидуални изложби.
Освен това Висер пише поезия и пиеси на английски и холандски, превежда поезия от латински, средновековен френски, италиански, испански, от староанглийски и старокелтски езици.
Той изработва ръчно своите книги. Майстор печатар от старата школа (ръчни печатни техники), но ги комбинира с техники, свързани с компютър (по-специално всички възможни офсетни предпечатни и печатни методи, плазмено рязане и лазерно обагряне).
В изложбата Висер показа 20 свои графични произведения и множество ръчно създадени книги. Когато посетителят ги разлиства, остава с впечатлението, че се докосва до първите книги, сътворени от Гутенберг.
Основава студио за художници, специализирано за ръчно изработени книги, които са изложени в цял свят (Лос Анжелис, Сеул, Вилюс, Лодз, Майнц, Париж и др.)
Композира и пише музика за стари клавишни инструменти, пиано и карильон. Неговите произведения се изпълняват по целия свят.
При откриването на изложбата, авторът изпълни на пиано свои произведения, създадени за карильон. Част от тях са композирани за единадесетте камбани на Йоркминстер и представени там в началото на 2007г.
Не случайно Бургас бе избран от Йозеф Висер да подреди своите картини и книги. През 2001 г. две млади бургаски художнички Дарина Пеева и Невена Ангелова са били поканени да участват в биенале за графика и илюстрация в Холандия. Там срещат и Висер.
След няколко гостувания в Бургас той решава да направи точно тук своята поредна изложба. Холандецът вярва, че все още книгата събира хората. Признава, че за първи път е научил за България през 1960 г. от списание "Обзор".
Като жест на приятелство към библиотеката и града Йозеф Висер подари няколко свои книги с рисунки и стихове.
 
СЪТВОРЕНИЕ
 
Изминаха четири пълни луни, откакто ти беше изкъпана
и аз бях обветрен.
Ние минахме като пяна между речните камъчета,
докато пухът изчезна от нашето каменно легло.
Колко много обичам това кратко слово "пръст при пръстта"
когато всичко наоколо, и по-голямата част от нас е вода.
 
За ценителите на различното е творческата провокация на Висер - изложбата е открита до 8 юни на ул. Булаир 10 в галерията на Регионалната библиотека „Пейо Яворов” - Бургас.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *