Народният театър чества годината на Ибсен

|
На 7 декември бе предпремиерното представление на пиесата „Юн Габриел Боркман”, една от най-популярните Ибсенови пиеси, с която НТ „Иван Вазов” отбелязва 100 години от смъртта на норвежкия драматург.
Текстът е преведен от норвежки език - до сега творбата е била поставяна с превода на д-р Кръстьо Кръстев от немски. Режисьор е Елена Панайотова.
Заради пиеси като „Юн Габриел Боркман” Ибсен е наричан „Фройд на театъра”. Дълбокият психологизъм прави написаната през 1896-а година драма да е актуална и до днес. Сюжетът се съсредоточава върху разорения банкер Юн Габриел, лежал в затвора заради измами с парите на вложителите, жена му Гунхилд и сестра й Ела. И тримата кроят различни планове за бъдещето, като тези на двете сестри са съсредоточени върху младия студент Ерхард Боркман, но всъщност остават обсебени от миналото си. А то е пълно с предателства, измами и вечния копнеж за щастие.
Сценографията е изключително семпла и особено подчертава лъхащия студ – не само от норвежката зима, но и от отношения между героите. Валентин Ганев се превъплъщава блестящо в ролята на банкера – един влюбен в успеха човек, претърпял шеметно сгромолясване. Юн Габриел жертва любовта си към Ела (най-скъпото в живота му по неговите думи) за успех и власт и в същото време спасява авоарите й; обвинява я, че заради нея е бил предаден и продължава да я обича – Валентин Ганев толкова убедително изиграва героя си, така се слива с противоречивия и необикновен негов характер, че зрителят дори и не помисля да се съмнява и в едничка негова дума. Мария Каварджикова и Жорета Николова се впускат умело и майсторски в плетеницата от болка, полуда, начупените ледове на общуването и острите ръбове на ревността и съперничеството. Тримата танцуват близък до съвършенството пирует като кънкьори по заледено зимно езеро и единствено финалът сякаш не е на висотата на разтърсващата Ибсенова драматургия.
„Юн Габриел Боркман” можете да гледате на камерната сцена в Народен театър „Иван Вазов” на 21 и 29 декември, а до 22 декември във фоайето на Камерната зала имате възможността да видите представителната изложба „Драмата. Майсторът”, организирана съвместно от Националния литературен музей и Музея на Народния театър със съдействието на посолството на Кралство Норвегия в София.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *