Народни будители 2005

|
На 31 октомври в Пресклуб БТА Съюзът на свободните писатели в България връчи годишните си награди за литература “Народни будители 2005”.
Тази година Съюзът връчва три награди, като председателят му Стефан Влахов-Мицов уточни, че макар и по-малко на брой, те са знакови и безспорни. Отличените автори са Ирина Йорданова за превод на поетическото творчество на Пейо Яворов на италиански език (книгата “Поезия”, издадена в Италия), проф. Кино Лазаров за книгата “Молитва към снега” с избрани стихове и епиграми, и проф. Георги Цеков за книгата с документална проза “Има ли граница между живота и смъртта и къде е тя?”. Наградените получиха по една картина на смолянския художник Стойко Желязков.
Ирина Йорданова е първият преводач на Яворов на италиански според проф. Делагата. Тя прочете две преведени от нея стихотворения на Яворов на италиански език (“Заточеници” и “Две хубави очи”), което беше излишно пред българската аудитория в пресцентъра. След това прочете две свои стихотворения от стихосбирката си “Магията” (2002). Проф. Кино Лазаров, юрист от Плевен, също прочете две свои стихотворения и няколко епиграми. Третият награден, проф. Георги Цеков, се впусна в дълги и подробни обяснения с примери от наградената му книга, която съдържа художествена документалистика от неговата практика на медик.
Скоро се навършват 15 години от създаването на Съюза на свободните писатели в България, което ще бъде ознаменувано с нова антология и тържества.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *