Наръчник за мечтатели и емотикони

|
"Наръчник за мечтатели" на Борис Бонев и Цвете Тюлева е още едно доказателство, че ИК "Жанет 45" имат усет за издаването на детски книги. Нестандартна като формат - голяма и квадратна, с нестандартно оформление на илюстрациите, това е книжка, която приканва да я разгръщаш и да следваш редиците от думи по страниците между рисунките.
Големият шрифт я прави подходяща и за по-малки деца, а е много любопитно вмъкването на типични за интернет комуникацията символи за изразяване на емоции:
:) и :-] за усмивка;
;) за намигване;
:-{ за тъга;
|) за затворени очи, което си е попадение;
и още :-/ :| ;") ; ...
Може да се поспори по въпроса дали е удачно в книжка за малки деца вместо с думи, описващи емоцията, тя да се изразява с такива символи. Ако приемем, че ще бъде четена с помощта на родители и емотиконите бъдат обяснявани по-скоро като картинки, отколкото като писмени знаци...
Историята е семпла, с ясно, подчертано послание, което не отнема от чара й: "за да си щастлив, са нужни две неща - да можеш да се довериш на някого и да вярваш в себе си".
Малко по-ценни неща можем да предадем на децата си в днешния свят.
И да не забравяме, че научават интересната, поизлязла от употреба, дума "наръчник". А удължаването на живота на една красива дума е най-похвално начинание.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *