Наръчник на зрителя на “Черити стаи” в хотел „Мон Сеньор”

|
Преобразеният Театър „София” отвори врати като гостоприемен хотел. Не, това не е поредният смел концесионерски експеримент, а режисьорското дръзновение на Неда Сколовска, Гергана Димитрова, Мартин Вангелов и Атанас О’Махони.

Ако търсите двучасовия уют на театралния салон като оазис сред забързания ритъм на столичното ежедневие, за да отпочинете с посядване и евентуално придрямване, „Четири стаи” категорично не е „вашето” представление.

А, и ако случайно имате бегли спомени от едноименния филм на Алисън Андърс, Александър Рокуел, Робърт Родригез и Куентин Тарантино – добре, ако ли не – пак добре. Това не е екранизация, затова не се опитвайте да откриете четирите разлики.

Посрещнете предизвикателството без предразсъдъци!

Срещу билета на входа ще получите дунапренена възглавница с дръжка, тип „дипломатическо куфарче”. Влизате и се озовавате във фоайето на... хотела. В дясно е Рецепцията. Дъх на Камачо и благородната осанка на старото пиколо (Доси Досев) предразполагат към расови авантюри в новогодишната нощ. Той предава безценните съвети от опита си и най-важния атрибут – шапката, на младока Тед. Приключенията започват. Моля, следвайте червения „килим”!

Стая 321
СТРАННА ГОЗБА, забъркана от Надя Цончева (гост), Йорданка Любенова, Петя Силянова и Теменуга первазова (гост) като нервни вещици, овкусена със свеж розмарин, щипка джинджифил и обилно гарнирана с тийнейджърското бунтарство на Кива (Мила Банчева). Еликсир, който може да съживи камък, да разсмее зрителя или да накара някого да се влюби...

Стая 004
ГРЕШНИЯТ ЧОВЕК се озовава срещу дулото на зареден пистолет в епицентъра на привидна сексуална перверзия. Ревнивият, психически лабилен, Зигфрид (Огнян Голев) и очарователно кльощавата му приятелка Анджела (Биляна Казакова) всъщност са издигнали истински чистата си любов в култ, който вероятно изисква жертви...

Стая 716
НЕПОСЛУШНИТЕ Сара (Ивелина Иванова) и Хуанито (Мартин Раков) са деца, оставени без родителски надзор. Забавляват се с телевизия, но не каква да е, дартс, но не обикновен, в бездейната компания на предишен гост, който по очевидни причини не е могъл да си тръгне и бутилка шампанско, естествено – нали е Нова година...

Президентски Апартамент
МЪЖЪТ ОТ ХОЛИВУД – Честър (Милен Николов), празнува с познатата ви вече Анджела и странните си приятели Норман (Калин Врачански) и Лео (Росен Белов), които са се хванали на „необикновен облог”. За какво ли са им нужни една дървена дъска, три гвоздея, кълбо канап и „дяволски” остър сатър...

Безспорно, спойката между четирите изключително различни драми в етюдите е пиколото Тед, майсторско превъплъщение на иначе младия Юлиан Петров, но и вие. Класическата граница между актьор и зрител в случая се размива, защото и двата елемента делят обща сцена, а ефектът на „телевизията” подсилва въздействието на театралната драматургия.

Хей, спомняте ли си възглавницата, дадена в началото? Или ще я забравите в някоя от стаите на хотела, или през цялото време ще ви измъчват терзания дали в това „куфарче” няма скрито индивидуално послание като в китайска бисквитка, или ще я стискате подсъзнателно до края като единствената трайна, неподатлива на сценографските обрати, вещ... Броят на зрителите принципно е ограничен – 41, но на практика не е точно така и ако не сте от „нахалните”, забравете да я използвате по предназначение (за сядане). Като цяло свежо режисьорско решение и не дотам успешна организация. Поправете ме за в бъдеще ако първоначалната ми преценка е погрешна! Благодаря!
 

Ивелина МинчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *