Наследството на Възраждането и българските интелектуалци

|

Плакат за събитиетоСофийският литературоведски семинар и Културният център на СУ канят на представяне и разговор върху книгата на Мария Калинова Детство и интелектуална история у възрожденските автори”. 


Тема на разговора: Наследството на Възраждането и българските интелектуалци


10 януари, 18 часа, Нова конферентна зала, Ректорат, СУ


С участието на Тодор Христов, Яни Милчаков, Еньо Стоянов, Камелия Спасова


Разговорът е посветен на желанието да се търси метаниво, онази дистанция, която да сговори и синхронизира „късите“ авторитети на Българското възраждане, както и на възможността да се мисли за една по-обхватна, трансисторическа и транскултурна рамка, в която да се впишат българските интелектуалци.


Тези сложни завои и перипетии са подхванати в книгата на Мария Калинова „Детство и интелектуална история у възрожденските автори“ (Изд. „Литературен вестник“, София, 2012), тръгвайки от една възрожденска утопия за живеенето в „яв“, на открито и отворено, не насън, а наяве и наистина. Явът като че ли е самата публичност, в която възрожденския интелектуалец – привидно възрастен, а с разсъдък на дете – ще излезе извън „проходилката“ и ще се научи да ходи и говори, с всичките просвещенски конотации, влагани в тези човешки дейности.


Дали, когато разговаряме за това наследството на Възраждането, става дума за провал? И какви травми и временни решения произтичат от провала? Или става дума за една недовършена мисъл, която намира завършека си във всяко едно българско съвремие?


 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *