Настроения от Австрия

|
У нас започват празнични седмици, озаглавени “Настроения от Австрия” и посветени на 50 годишнината от подписването на Държавния договор и други юбилеи.
На пресконференция в БТА на 21 октомври посланика на Република Австрия, Н. Пр. Д-р Карл Дийм представи програмата на проявите и поводите за тях. От 25 октомври до 20 декември ще имаме възможност да се насладим на едно “пътуване” към Австрия с концерти в София, Пловдив, Перник, Плевен, Стара Загора и Русе, с филмите на талантливия алпинист Луис Тренкер, с няколко изложби.
Повод за тези събития са следните няколко юбилея:
- 100 години от връчването на Нобелова награда за мир на Берта фон Зутнер;
- 85 години Федерална конституция;
- 60 години Втора република;
- 50 години Държавен договор;
- 50 години от възстановяването на Виенската Щатсопер и на Бургтеатър;
- 50 години членство в ООН;
- 30 години Харта от Хелсинки;
- 15 години Парижка харта;
- 10 години членство в Европейския съюз.
В словото на д-р Дийм се казваше: "В рамките на дейността ни в областта на културата в чужбина ние използваме привидната еднозначност и контролируемост на юбилеите, за да предизвикаме интерес към австрийската идентичност, за да дискутираме за приликите, които се отбелязват на юбилеи, за да се сравним с други идентичности. Решаващото е как общуваме с другите, как културата създава разбиране и разлики. На преден план стои културното сътрудничество, както то беше започнато от Австрия в Централна Европа, а не само представянето на австрийската култура в чужбина."
Първото събитие от програмата е на 25 октомври – камерен концерт на Гернот Винишхофер (цигулка) и Илиана Илиева (пиано) в СГХГ, които ще изпълнят произведения на Моцарт, Бетовен, Паганини, Герхард Трак и др. Следват концерт “Еропейска класика” на Симфоничния оркестър на БНР (28.10. в зала “България”); концерти на Евгени Шевкенов (цигулка) и Мария Принц (пиано) в Плевен, София и Пловдив; концерт на “Мерлин ансамбъл” (Виена) – на 9 ноември в София и на 10 ноември в Пловдив; концерт на Софийската филхармония в зала “България” под диригентството на Роланд Фрайзитцер с изпълнения на Антон Брукнер (24.11.); и други.
От 1 до 8 ноември в Евро-българския културен център ще е ретроспективата на филмите на Луис Тренкер – “Митът за планината на лента”, като преди това, на 31 октомври в зала “Средец” ще бъде открита фотоизложбата “Планините и фотографията”.
На 16 ноември в Народната библиотека Боян Чулков ще изнесе доклад на тема “За Държавния договор и България”, след което ще бъде открита изложбата “Австрия 2005”. На 12 декември в галерия “Дебют” ще бъде открита изложбата “100 години Нобелова награда за мир на Берта фон Сутнер, а на 20 декември пак там ще е откриването на юбилейна изложба, посветена на В. А. Моцарт.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *