Настъпват Веселите Разплюеви дни

|
На сцената на Театър 199 режисьорът Младен Киселов постави авторската си пиеса “Веселите Разплюеви дни” по трилогията на А. В. Сухово – Кобилин “Сватбата на Кречински”, “Дело” и “Смъртта на Тарелкин”.
Сухово – Кобилин е един от класиците на руската драматургия. Въпреки че тези три пиеси са комедийни шедьоври, сам авторът е определял “Сватбата на Кречински” като трагедия. Изпитал е на собствен гръб чиновническия произвол, бюрократизма, унижението на човешкото достойнство и непрестанното повсеместна корупция из държавните учреждения – дълги години срещу него е било водено дело за убийството на жена му, по което накрая все пак е оправдан. В следствие на това Сухово-Кобилин, който е не само писател, а и учен и философ, разкрива в пиесите си пълната картина на всичко, с което един честен човек трябва да се сблъска, когато си има работа с лъжите и измамите на чиновничеството. Разбира се, такива пиеси не са били приети лесно от театралната критика и съвременниците му, затова поставянето им е било многократно забавяно и отлагано. Днес обаче те продължават да звучат особено актуално, сатиричната сила на образите е огромна и е възхитителен начинът, по който е запазена и предадена от петимата актьори, които под ръководството на Младен Киселов се представят на сцената в повече от петнадесет роли. Тънката гротеска и абсурдност в драматургичния текст се подчертават от това, че женските роли се играят от мъже, а част от мъжките – от жени. Хиперболата също заема завидно място на сцената, благодарение на костюмите и сценографията на Елена Иванова, която умело използва играта с обема на дрехите и с цветовете пурпурно и червено за да подсили психологията на образите. Въпреки че дълбокия психологически анализ изважда на бял свят отвратителни черти на характера, героите на сцената не се превръщат в маски, а остават пълнокръвни, живи хора, същите, които могат да се срещнат и днес (за съжаление) навсякъде.
Трудно е да се отличи играта на някой от актьорите, тъй като и петимата са на изключително ниво, особено като се имат предвид многобройните превъплъщения и значителната дължина на пиесата, изключително завладяващи като присъствие и майсторство са Малин Кръстев и Валентин Танев, овладял до съвършенство уж комичните, а всъщност дълбоко трагични роли.
За пиесата и постановката може да се изговори и изпише още много, но най-добре е лично да отидете и се уверите във всичко, казано до тук, на 21 и 29 януари. Премиерно представление има на 13 януари – заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *