Национална изложба – биенале “Приятели на морето” в Бургас показва 240 творби

|
Традиционно в август през година три изложбени зали в Бургас разтварят широко врати, за да влезе негово величество морето, чието присъствие е опосредствано  от Националната изложба-биенале на съвременното българско изобразително изкуство „Приятели на морето“. Биеналето предоставя на всички-ценители на изкуството, приятели, граждани и гости на Бургас-възможността да видят морето през усещането  на много художници от цялата страна, събрани от културната изява-един от центровете на широкия и пъстър летен пейзаж на морския град.

Откриването на Националното биенале „Приятели на морето“ на 10 август в ГХГ „Петко Задгорски“ изпълни с хора  две от залите на достолепната сграда. Третата изложбена зала се намира на „Александровска“22 и е на Дружеството на художниците в Бургас. Тази година деветчленното жури с председател Надежда Кутева избра 240 творби от 175 живописци, графици и скулптори. “Хората на изкуството никога няма да спрат да откриват великата тайна море“ - така директорът на Бургаската художествена галерия Георги Динев обобщи поривът на творците да пресъздават тази тайна всеки по свой си начин.  Това е определящо и за съществуването на Националната изложба-биенале „Приятели на морето“, появила се през 1968г. с наименование „Приятели на слънчевия бряг“ като ежегодна културна проява в Бургас до 1984г. След 20 години прекъсване-през 2004г. се възобновява с новото вече име. Затова тази година изданието е пето поред. Годишнината бе отбелязана с пълноцветен каталог , включващ по едно произведение от всеки автор. Изложбата ще остане до 14 септември.

И тази година наградите на „Приятели на морето“ развълнуваха не само призьорите, а и всички присъстващи в залата. Наградата за живопис си поделиха Димитър Петров от София с платното „Рибарска луна“ и Василка Монева от Русе с „Натюрморт край морето“. Наградата за графика получиха Румен Нечев от Пловдив за творбата „Фар2“ и бургазлията Димо Колибаров  за „Хартиени мечти“ от цикъла „Земно привличане“. Никола Станчев получи наградата за скулптура, представяйки се с „Луната и облака“. Последваха още три награди за скулптори: новоучредената награда на Областна управа Бургас бе за Кунчо Кунчев от Сливен за „Миротвореца от Ликия“, Николай Колязов от Стара Загора отнесе приза на гранд хотел „Поморие“ за скулптурата си „11-12“, а отличието за млад художник бе за Борислав Алексиев от София, представил се с пластиката „Вълни“.

Събитието Национална изложба-биенале на съвременното българско изобразително изкуство„Приятели на морето“ обединява усилията на немалко хора от Дружеството на художниците в Бургас и ГХГ „Петко Задгорски“, както и от  община Бургас - основен спонсор, като дава и три от наградите за живопис, графика и скулптура.

 Радка БАЛЕВА


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *