Националният конкурс “Бургас и морето” ще популяризира нови песни

|
В двадесет и третото издание на Националния конкурс за българска забавна песен “Бургас и морето” тази година участие ще вземат 11 нови български песни.
“През годините конкурсът извървя много стъпки в положителна посока, за да стане единствен по рода си, да създава българска популярна песен и да защитава интересите на българските творците”, каза заместник-кметицата на Бургас Маруся Любчева.
Конкурсът се провежда със съдействието на Община Бургас и Министерството на културата под егидата на кмета на града Йоан Костадинов. Постоянни партньори са БНТ и БНР.
За последните десет години специално за “Бургас и морето” са създадени над 120 песни.
За първи път тази година в рамките на песенния конкурс е включен и конкурс за изпълнители. Девет ще бъдат младите певци, които ще се изявят на 6 и 7 август на сцената на Летния театър в Бургас.
Подборната комисия от 15 човека е гласувала анонимно за авторите на песни и изпълнителите, включени в конкурсната програма.
“Националният конкурс за българска забавна песен “Бургас и морето” се развива, той става по-всеобхватен и модерен. Този конкурс ще продължи да прави най–шлагерните песни в България”, каза композиторът Стефан Диомов, който е организационен директор на конкурса.
Голямата награда на публиката за песен е статуетка, изработена от склуптура Никола Станчев. Тя представлява куфар с морски раковини. Такава композиция има монтирана от същия автор в градината пред бургаската гара.
Освен голямата награда ще бъдат присъдени по още три награди в категориите за песен и изпълнител.
Журито ще работи под председателството на композитора Иван Кутиков, който от 20 години живее в Лос Анжелис.
Водещи на двадесет и третото издание на “Бургас и морето” ще бъдат Георги Любенов и Александра Сърчаджиева.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *