Национални културни празници Албена 2005

|
От 19 до 28 септември в десет населени места в Североизточна България ще се проведат Националните културни празници “Албена 2005”.
Организатор на проявата са издателство “Захарий Стоянов”, Албена АД и общините Балчик, Варна, Велико Търново, Добрич, Каварна, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. Част от участниците и програмата на фестивала бяха представени на пресконференция в БТА на 16 септември. В четвъртите поред национални културни празници “Албена” са включените над 150 инициативи.
“Идеята на тези празници е да се възроди духът на Йовков, духът на българската национална идентичност, да се припомня чрез тях постоянно за това какви невероятни таланти днес живеят и творят в България”, каза на пресконференцията главният виновник за фестивала г-н Иван Гранитски, шеф на издателство “Захарий Стоянов”, и допълни още за целите: “да се направи възможно тези таланти – писатели, художници, актьори, музиканти, танцьори, да стигат до много по-широка публика.” Сравнявайки “Албена 2005” с други фестивали от този тип, г-н Гранитски подчерта некомерсиалния характер на тези културни празници, при които липсва и входна такса за събитията. Друга цел на фестивала в Северна България е децентрализацията на културния живот, чрез “мощни културни десанти” в посочените по-горе градове.
Тазгодишните културни празници “Албена” ще започнат във Велико Търново на 19 септември, като откриването от 18 часа в залата на общината с литературен концерт-спектакъл. Основен акцент там ще е честването за пореден път на 75-годишнината на акад. Антон Дончев (първото честване на този рожден ден беше под егидата на МВР (?!) и само за специални гости – бел. ред.). Ще бъде представена и най-новата книга на Антон Дончев (почетен гражданин на Велико Търново) “Легенда за двете съкровища” – том 10 от избраните му творби.
Друг акцент ще е откриването на изложбата на проф. Борислав Стоев и Димитър Сотиров. Три ще са изложбите на фестивала “Албена 2005” – във Велико Търново, Търговище и Балчик.
Във Варна ще са други от акцентите на програмата – премиера на новите книги на Вили Цанков “Вавилонски кули”, на Стефан Мавродиев “Животът – тази продънена каца, или да си отвориш чекмеджето”, на Евтим Евтимов “Между огън и вода”, премиери на няколко театрални постановки и др. Във всеки от градовете ще има и големи базари на книги на големи и малки български издателства. Във всеки град ще има и срещи в училища – става дума за срещи в по 4-5 училища и 5 университета, или както го изчисли г-н Гранитски – между 10 и 15 000 ще са младите хора, които ще присъстват на тези празници. Ако дойдат (б. м.).
В част от градовете събитията ще са само по един ден, докато в други (Варна, Албена, Балчик, Каварна) ще са по няколко дни. Това ще наложи доста сериозно пътуване на участниците, които преобладаващо са на преклонна възраст (Антон Дончев на 75, Леда Милева на 85, Евтим Евтимов на 78, Лиляна Стефанова на 76 и т.н.). Но присъстващите на пресконференцията участници демонстрираха завидна жизненост, жертвоготовност и оптимизъм, особено акад. Антон Дончев.
Поетесата Лиляна Стефанова. Снимка © Мартин МитовПоетесата Лиляна Стефанова прочете готов текст на пресконференцията, в който започна с болка от наводненията, след това заклейми хард-рок концертите в Каварна, и завърши с възхвала на главния организатор на фестивала Иван Гранитски. Всъщност всички присъстващи не пропускаха да благодарят и да хвалят Иван Гранитски, което е и нормално – без него тези национални културни празници не биха съществували. Но да се отрича рока, както се пее в песента на Щурците от миналия век “той пък бе нарочен, че е танц порочен”... това не го разбирам. Все пак живеем в 21. век. Досега чувах как чалгата пречи на културата, успях да чуя и че хард-рока и концертите в Каварна пречат.
Ивелина Стефанова, рекламен мениджър на Албена. Снимка © Мартин МитовЗа Националните културни празници говориха и акад. Антон Дончев, Евтим Евтимов, режисьорът Венцислав Кисьов, художникът проф. Борислав Стоев и Ивелина Стефанова, рекламен шеф на “Албена” АД.
Единственото място в интернет, в което можете да видите част от програмата на фестивала е страницата на Албена – www.albena.bg. Там можете да намерите и изгодни оферти за сериозни намаления за нощувки в курорта, ако искате да посетите събитията, или да се порадвате на последните топли дни за годината.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *