На Балканите им трябва Зоро!

|
Третият ден на Аполония 2003 (2.09.) беше с изключително наситена програма, в която изпъкваха премиерата на "Телефонн кабина" и концертът на Стунджи и Елица. Започна и детската Аполония, която пълни с деца градската градинка на Созопол.
В Галерията Васил Кинов представи книгата си "Ревю за маниаци".
Следващото в програмата беше премиерата на пиесата на Ягош Маркович "Телефонна кабина", подготвена от проф. Крикор Азарян и режисирана от четирима балкански режисьори - Ксения Кърнайски (Сърбия и Черна гора), Деан Дамяновски (Македония), Томас Велисарис (Гърция) и Искендер Алтън (Турция). Въпреки краткото време за подготова (режисьорите и актьорите започват работа на 20-ти август т.г.) и малкото репетиция (девет), според мен, играта на актьорите и пиесата като цяло бяха перфектни. Сюжетът е близък, обикновен, разкриващ проблемите на Балканите днес - оттам и заглавието на статията ми - постоянно повтаряна реплика на Гаги Зоро (К. Донев). Силно чувство за хумор, иронични заигравания... Публиката беше възхитена. Тази пиеса трябва да се гледа пак!
В Археологическия музей публиката също беше многобройна, чак страх ме хвана за антиките във витрините като видях препълнената зала, но какво друго можем да очакваме, когато свири виртуоз на класическата китара като Станислав Хвърчилков. Изпълнени бяха произведения на Бах, Агуадо, Родриго, Тороба... Като бис младият музикант изпълни собствени композиции, повлияни силно от българския фолклор.
В Художествената галерия Никола Вандов и Виолета Дечева, подпомагани от Маргарита Младенова и Иван Добчев представиха книгата си "Режисьорите на 90-те" - представяща сякаш (както каза Иван Добчев) изследването на една изчезваща цивилизация. В книгата се представят 18 водещи български театрални режисьори работили в края на 20. век. И за наша радост - продължаващи работата си.
В Амфитеатъра от 21:00 часа имаше ревю - Моден салон Аполония 2003, в което водещи наши моделиери показаха новите си колекции. Плюс томболи, изложба-базар и други изненади. И трогателни малки манекени.
Завладяващ концерт изнесоха Стунджи и Елица в джаз клуб ОББ късно вечерта, озаглавен Drumboy, на името на един малък, вече позабравен музикален инструмент. По същото време в Амфитеатъра прожектираха документалния филм на Адела Пеева "Чия е тази песен". Чия е наистина... Филмът не дава категоричен отговор, но описва мисленето на балканските народи, някои характерни черти, които трудно биха оцелели в епохата на глобализацията. Освен ако не дойде Зоро :)
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *