“На брега” посреща хитови театрални постановки

|
За седми пореден път в Бургас беше открит театралният фестивал “На брега”.
“За пореден път амбицията на организаторите – Театрално сдружение “На брега”, Община-Бургас и Драматичен театър “Адриана Будевска” е да покажат на бургаската публика и гостите на града най–доброто, което се е случило в театралния живот на страната”, коментира директорът на фестивала театралният режисьор и директор на бургаския театър Борислав Чакринов.
Театралния фестивал “На брега”, който е едно своеобразно продължение на созополската “Аполония”, беше открит на 7 септември със спектакъла “Лазарица” от Йордан Радичков, постановка на Народен театър “Иван Вазов”, Фондация “Сцена Балкани” и режисьора Крикор Азарян с участието на Валентин Танев и Малин Кръстев.
За силното си актьорско присъствие на сцената в “Лазарица” Вальо Танев получи тази година наградата за най-добра мъжка роля на Съюза на артистите, а Малин Кръстев получи статуетката “Аскеер” за поддържаща мъжка роля.
Асен Блатечки и Лиза Шопова се изявяват в “Любовникът” от Харолд Пинтър. Постановката е дело на Иван Урумов, а спектакълът е коопродукция на бургаския театър “Адриана Будевска” и Драматичен театър “Стефан Киров” – Сливен.
Велко Кънев ще се представи на бургаска сцена с моноспектакълът “Даскал” от Ж.П. Допан под режисурата на Борислав Чакринов.
Станалата хит през сезона постановка на Народния театър “Иван Вазов” – “Моногамният” от Кристофър Кайл също е включена в програмата на фестивала. В компанията на Стоян Алексиев и Калин Яворов на сцената се изявяват талантливите актриси Параскева Джукелова, Жорета Николова, Искра Ангелова, Марта Кондова и Теодора Иванова. Според създателите на спектакъла зрителите наблюдават вълнуваща история, криеща поредица изненади, която задържа дъха и в следващия миг отприщва смеха.
Другият спектакъл, който се играе цял сезон при препълнен салон в Театър “Българска армия” е “Ножица трепач” на Б.Джордан и М.Ейбръмс. Постановката е на на актьора Ивайло Христов. Той ще представи още един свой спектакъл в рамките на фестивала “На брега”. Това е другият му нашумял през сезона спектакъл “Абсолвентът” от Тери Джонсън. За ролята си в тази пиеса Бойка Велкова получи “Аскеер” за най–добра женска роля.
И още един хит от последния театрален сезон ще бъде показан на бургаска сцена. Това е постановката “Свекърва”, която получи статуетката “Аскеер” за най- добър спектакъл. Режисурата и сценографията са на Мариус Куркински. Той интерпретира “Свекърва” като драма на несвободния човек, скрит зад паравана на традицията.
”На брега” традиционно е с международно участие. През тази година в рамките на театралния фест ще се представи Театър “Балтийски дом” от Санкт Петербург с пиеса на най-играните в момента съвременни драматурзи в Русия Владимир и Олег Преснякови. Спектакълът е озаглавен “Да играеш жертвата”, постановката е на Игор Коняев.
Мобилно театрално студио “Амон” от Скопие идва на феста със спектакъла “Притворена врата”. Постановката е на Петър Темелковски и е по романа на “Град” от Любчо Георгиевски.
С руски спектакъл ще бъде закрит феста. Това е носталгичното кабаре “Руска тъга” на театър “Около дома на Станиславски” от Москва. Автори на пиесата и режисьори на постановката са Юрий Погребниченко и Лилия Загорская.
Фестивалът ще завърши на 16 септември. Билетите са съответно по 6, 8 и 10 лева.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *