На Оборище

|
На 2 май, неделя, в историческата местност Оборище, събор-поклонение изпълни с хора пътеките от хижа "Оборище" до местността, където преди 128 години се събира "Първото Велико Народно Събрание" - представители на комитети от целия Четвърти (Пловдивски) революционен окръг, провел най-успешно подготовката на Априлското възстание, уточняват координацията на въстаническите действия, както и пълномощията на централното ръководство. Пътеката към местността е добре поддържана, което може да се сметне за изненада, а каменните плочи с паметни думи на Бенковски, Ботев, Стамболов, Вазов увличат и постепенно потапят в духа на онази епоха. Незабравима е гледката на зелените знамена, извезани с златни букви, на четнишките униформи, на хълмовете, по чиито склонове възрастни и малки деца са насядали амфитеатрално. Незабравимо е как всички като един се изправят, сред дърветата, хриптящата шума и бърборещата река, при първите звуци от химна на република България, на свободната страна, почти като в идеала на Левски - чиста и свята.
Поклонението започна с тържествен молебен - водосвет, след което кметът на Панагюрище даде думата на Любен Корнезов. След началото на речта на заместник-председателя на Народното събрание част от присъстващите се отправиха обратно към скарите, изпъстрили поляните пред хижа "Оборище", може би смутени от неизбежните аналогии с НАТО, ЕС и Ирак или споменаването на "пепелищата" на Копривщица - градът, откупен от местните чорбаджии и останал незасегнат сред горящите Панагюрище, Клисура, Батак...
По-късно бившият премиер Димитър Попов получи тазгодишната награда "Оборище", която се присъжда от Сдружението на българските възрожденски градове и бе връчена от председателят на сдружението проф. Иван Лалов.
Наградата е присъдена и на ръководителя на секцията Възраждане на Института по история на БАН проф. Крумка Шарова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *