На Пловдивски джаз вечери: Поезия за два тромпета и приятели

|
Петкратният носител на “Грами” Ранди Брекър (тромпет) ще изнесе концерт с българските си колеги Венцислав Благоев (тромпет, флигорна), Пламен Карадонев (пиано), Трифон Димитров (бас), Шибил Бенев (китара) и Димитър Димитров (ударни).
Датата е 9 октомври, 20 часа, Концертна зала.


Това безспорно е едно от най-интересните събития в афиша на “Пловдивски джаз вечери” тази година. Организира се от Община Пловдив в рамките на “Есенен салон на изкуствата – 2009”, и е в памет на брата на Ранди - Майкъл Брекър, и Фреди Хъбард.

"За мен бе огромно предизвикателство да обединя в общ проект тези невероятни музиканти", каза Венци Благоев, по чиято покана гостуват джазмените. "На първо място, искам да благодаря на организаторите – за безрезервната им помощ и любов към джаза. Благодаря на Ранди, Пламен и Трифон – че пристигат от Щатите специално за този концерт, и на Шибил и Митко – че ме подкрепят!

Венцислав Благоев е добре познат и обичан от пловдивската публика. През май заедно с формацията си “TrumPoetry Jazztet” изнесе впечатляващ концерт на Античния театър в чест на големия поет Борис Христов при удостояването му с “Орфеев венец” по време на фестивала “Пловдив чете”.

"Да свириш с мистър Брекър е своеобразен атестат за всеки музикант", обяснява Венци Благоев.
Ранди е един от най-значимите тромпетисти в историята на джаза. В началото на тази година “Ранди в Бразилия” му донесе пета поред “Грами” в категорията “Най-добър съвременен джазалбум”. Джеймс Тейлър, Хорас Силвър, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Франк Синатра, Лари Кориел, Били Кобъм, Франк Запа, Брус Спрингстийн – това са само част от звездните имена, с които си е партнирал в над 40-годишната си кариера.
Той моделира съвременното звучене на джаза, ритъм-енд-блуса и рока изобщо, а участието му в дебютните записи на “Blood Sweat & Tears” дава летящ старт на групата през 1968 г. Истинският му талант обаче се разгръща в партньорство с по-малкия му брат, саксофониста Майкъл, с когото в продължение на 30 години издават няколко невероятни албума, които оказват огромно влияние в джаза и полагат основите на фюжъна.

Любопитно е, че Ранди Брекър гостува в България още през 1988 г. с квинтета си: Бари Финерти (китара), Дейв Кикоски (клавишни), Дитер Илг (контрабас) и Стийв Смит (ударни). Концертът му зала “Универсиада” е под егидата на Държавния департамент на САЩ като част от политиката им на стопляне на взаимоотношенията с тоталитарните държави от Източна Европа. По това време Венци Благоев е първокурсник в Музикалната академия. "Няколко месеца по-рано бях открил албума на Brecker Brothers - "Straphangin`". Той бе променил посоката, в която исках да се развивам. Когато свири класическа музика, инструменталистът, колкото и да е добър, е длъжен да се съобразява. А на мен ми беше тясно под диригентска палка. Вече знаех, че джазът е моята музика. Не само защото ми харесва. А и защото ми разкри необятните хоризонти на импровизацията, на различното свирене, на свиренето с душа! Представяте ли си – Ранди Брекър в България!
Бях екзалтиран от невероятния му концерт и макар че тогава не знаех нито дума английски, не се поколебах и за миг да го поздравя. В превода ми помогна един млад мъж, чието име и до ден днешен не знам, но на когото и до днес благодаря. Ранди изслуша много внимателно купищата въпроси, които му зададох, посъветва ме как и какво да свиря, за да се науча да свиря “модерно”, и ми даде адреса си, на който да му изпратя свои записи", с вълнение разказва Венци Благоев.

"И когато от Община Пловдив ми предложиха да направя проект за “Пловдивски джаз вечери” тази година, естествено, поканих Ранди, защото мечтата на всеки музикант е да свири с по-добри от него. С най-добрите!"

21 години след първата им среща Венци Благоев и Ранди Брекър ще свирят на една сцена, а партньори ще бъдат Пламен, Трифон, Шибил и Митко. "Държа на тези български музиканти, защото кариерата на всеки от тях е повлияна в немалка степен от музиката на Брекър Брадърс и Фреди Хъбард. Защото са доказани професионалисти на световно ниво и защото никой от тях не допуска компромис в работата си", обяснява Венци Благоев. И не скрива намерението си да запише компактдиск с класически джаз и авторски композиции с участието на приятелите си.
Невероятно пиршество за меломаните обещава Венци Благоев, който участва в “Пловдивски джаз вечери” от самото създаване на фестивала. Авторски композиции на Ранди, Майкъл Брекър и Фреди Хъбард, джазстандарти, изключителни импровизации... – все неща, в които и шестимата са не просто добри, а феноменални.

"Крайно време е да спрат да гледат на нас, музикантите от Източна Европа, като на хора, носещи калпаци, пояси и носии", пали се Венци. Като водещ на редовните джазконцерти в БНР той се стреми да разчупи границите и да прави проекти с руски, румънски, гръцки, френски колеги. Открива тромпета на девет години, почти на шега - "защото беше модерно в махалата", както сам твърди. Талантът му се утвърждава в сътрудничество с такива именити музиканти като Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локуд.

"Но не е само талант. За да взривяваш публиката, се иска и любов – не толкова към музиката, колкото към хората, за които я правиш", споделя Венци. "Винаги, когато свиря, влагам цялата вихрушка от емоции и мисли, които ме владеят. А в Пловдив се усещам още по-зареден, защото съм влюбен в този град и се чувствам у дома", допълва той.

Същински фурор предизвика Благоев по време на Русенския BlueZZ Fest, когато, вместо на тромпет, свири на... чайник! Влечението му към необичайни музикални инструменти е известно още от миналогодишния фестивал на джаза в Банско, когато подлуди публиката с изпълнението си на океански раковини, донесени от околосветските му пътувания.
"Във всяко божие творение се крие музика, трябва само да успееш да я чуеш и да я извадиш", смее се той. И открито споделя, че след няколко години работа в чужбина твърдо е решил да поостане в България – "защото тук са корените на дървото ми, защото тук са приятелите и хората, които обичам... И защото знам, че тук има много, добри – на световно ниво, музиканти, с които с удоволствие работя!"
 

Фани ФилиповаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *