На път с Греъм Грийн

|
"Пътешествия с леля ми" е поредната перла, предоставена ни от ИК "Колибри" в поредицата "Модерна класика". Самият Греъм Грийн споделя: "Това е единствената книга, която съм писал само заради забавлението от процеса на писането й".
И наистина, "Пътешествия с леля ми" е невероятно забавен микс от пресичащи се пътища, себеопознаване, отключване на стаена спонтанност и разкрития за неподозирани истини - за живота като такъв, за семейството, за щастието.
Книгата разкрива преживяванията на пенсионирания стар ерген Хенри Пулинг след погребението на неговата предполагаема майка. На "събитието" (защото именно като такива той възприема погребенията) среща ексцентрична възрастна дама със "сини, като морски дълбини очи" - леля си Огъста. От този момент иначе изключително скучният г-н Пулинг, чието единствено занимание е грижата за гергините в градината, става жертва на странно стечение на обстоятелствата, които го довеждат до шеметно препускане по света, под ръка с капризната и непокорна леля Огъста.
Историята, разказана в първо лице, е истински вихър от преминаващи образи на хипари, политически затворници, хора от тайните служби - абсолютен калабалък от типажи, на които пенсонираният банков чиновник Хенри никога не би допуснал, че ще попадне някога.
Разнищвайки хора и съдби, Греъм Грийн ни потапя в драматични по цвят и усещане случки в Париж, Истанбул, Парагвай, Аржентина. Разхожда ни от пътуването с Ориент експрес до затворнически преживявания. Всичко това - подплатено с дъх на хашиш, поставяйки въпросите за живеенето и живота, за относителността на понятията.
Лудото препускане и цялостната еуфория някак подходящо завършват с фрагмент от викторианския поет Робърт Браунинг : "Бог е в небето - наред е светът".
Пъстрият писателски рисунък на Греъм Грийн, както и безспорният му талант да съчетава смеха, разчупването на табута и сянката на смъртта, несъмнено биха докарали до възхита всеки читател, независимо че всичко е "A chacun son gout" ("Въпрос на вкус"), както би се изразила леля Огъста с прекрасно френско произношение.
"Пътешествия с леля ми" е забележителен, остроумен и истински затрогващ разказ за преминаването на граници. Граници, както в буквален, така и в преносен смисъл.
Три години след като излиза на бял свят, книгата е блестящо филмирана от режисьора-класик Джордж Кюкър (1899-1983). Главната роля носи на Маги Смит номинация за "Оскар".
 

Цвета ВарадиноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *