На феновете на Алекс Букарски им се отвори парашутът

|
На 22 май в зала 13 на Журналистическия факултет на Софийския университет се състоя премиерата на българското издание на книгата на младия македонски автор Алекс Букарски "Люде, на които не им се отваря парашутът".
Сборникът с разкази е преведен и издаден от Константин Павлов и излиза с логото на Сдружение "Словото".
Букарски публикува първите си разкази пред скромна публика в собствения си блог в интернет, както и в някои от популярните македонски портали.
През декември 2006 г. става официозен – печели конкурса "Електролит" за най-добър разказ, както и конкурса "Новите" за най-добър дебютен ръкопис на издателство "Темплум". Мотивите за навлизането си в литературата обяснява така: "Това, което съм чел от македонските автори досега не ме задоволяваше, защото македонските автори не работят с теми, които ни засягат и ни мъчат, аз третирам епохата на прехода."
За книгата Богдан Русев пише: "Разказите на Букарски са като пънкарски купон в македонско студентско общежитие: тресня, евтин алкохол и мизерия, но от време на време някой казва по нещо толкова блестящо, че дори не си сигурен дали си чул правилно. Букарски е болезнено честен: пише само за неща, които наистина е преживял, ненавижда македонските класици и Паулу Коелю и се кълне в Буковски, Фанте и Селинджър. Представям си как пие на една маса с Тома Марков и Момчил Николов, докато не ги изхвърлят и тримата от бара."
Заинтригуван от това описание в премиерата се включи и Момчил Николов, който сподели впечатленията си (много добри!) от автора и разказите му.
Самият Алекс Букарски беше най-забавен на представянето, с удоволствие разказваше за себе си, за Македония, отговаряше с много хумор на въпросите на посетителите, препълнили залата. След официалната част старателно надписваше книгите, като на всеки пишеше различно послание - дали това се дължи на още младежкия му ентусиазъм и неопитност, или на отношението му към всеки човек като към отделна личост ще разберем на премиерата на следващата му книга.
Ааа, да. Премиерата завърши в кръчма. Не ни изхвърлиха оттам :)
 
Книгата можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото"!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *