На Цветница – иконописна изложба на деца и възрастни

|
Утре на Цветница (28 март от 11:00) по традиция учениците от детската школа по иконопис "Захари Зограф" и от курсовете по дърворезба в София и тази година ще открият поредната си изложба. Освен младите таланти в изложбата ще участват и курсистите от школата по иконопис за възрастни.

Школата е създадена преди единайсет години в Енорийски център "Покров Богородичен" към храм "Покров Богородичен", с ръководител Младенка Ланджева. На изложбата ще бъдат представени икони на младите зографи, рисувани по всички канони, учениците ще изложат и свои витражи, както и хоругви, рисувани от всички деца.

В школата и до днес се обучават наследниците на Захари Зограф - деца на възраст от 7 до 18 години. Някой от децата посещават курса от самото му създаване.

Учениците в школата се учат не само как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската, да смесят цветовете, а и да научат какво рисуват. Учителката им по вероучение Вера Жекова им помага да разберат повече за празниците в църквата и ги запознава със житията на светците, които рисуват. Децата избират кого да нарисуват именно в часовете по вероучение.

По традиция всяка година учениците от детската школа по иконопис "Захари Зограф" към енорийския център с ръководител Младенка Ланджева подреждат експозиция от свои творби, рисувани през последната учебна година. Свои икони излагат и възрастните от школата по иконопис, както и учениците по дърворезба. Сред посетителите на изложбата и тази година ще са възпитаници на дом за деца лишени от родителска грижа "П. Славейков" - София.
 

Благой ЦицелковКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *