“На чисто” в “Театър 199” – разтърсваща пост-апокалиптична драма за дебнещите апокалипсиси в сърцата ни

|
С последната си за сезона премиера “Театър 199” отново хвърля ръкавица към катастрофичната ни действителност с една болезнено актуална, интелигентна и пронизана от черна ирония пиеса.
Авторът на поставената от Снежина Танковска драма - известният писател и режисьор Нийл Лабют (“В компанията на мъже”) – е създал един концентриран, изключително стегнат в хронотопно и концептуално отношение текст: датата е 12 септември 2001 година, мястото на действието – апартаментът на Аби Прескът (или по-точно спалнята му), а персонажната система се свежда до въпросната Аби и нейният любовник Бен Харкорт (който е и неин подчинен). Бен и Аби се опитват да преценят какви са шансовете на връзката им след случилото се предния ден – рухването на небостъргачите на Световния търговски център, - и оттам съвсем закономерно следва и драматичният конфликт: ще се обади ли Бен на семейството си, за да им съобщи, че е жив, или ще се възползва от възможността за нов живот? Макар и тясно свързана с чудовищния атентат, творбата на Нийл Лабют (когото наричат още “американския Езоп”) не се занимава с тероризма или поне не и в директния смисъл – както казва и самият автор, “тази пиеса преди всичко е за човешките отношения в най-чистия смисъл на думата. Тя е за болезнената, опростена война, която водим със сърцата на онези, за които твърдим, че обичаме”. Телефонът на младия мъж непрекъснато звъни (това е може би единствената волност, която си е позволил Нийл Лабют по отношение на иначе жестокия си реализъм, тъй като по това време мобилните мрежи в Ню Йорк просто не са функционирали), ала той не се осмелява да се изправи срещу действителността и да приеме достойно последствията от своите действия. Тази нерешителност създава идеалната почва за избуяването на множество конфликти, зреещи в тригодишната адюлтерна афера, и отприщва бента на жилещите откровения и насъбралата се гной в емоционалния свят на двойката. Както споделя и авторът, “В “На чисто” се опитвам да изследвам “Кота 0” в живота на всеки от нас, зейналата паст вътре в нас, която се опитваме да прикрием с дрехи от “Gap”, с парфюм от “Ralph Laurеn” и чантички “Kate Spade”. Защо сме склонни да пробягаме стотина мили, само за да кажем на някой, “Не знам дали още те обичам”? Защо? Защото маратонките “Nike” са евтини и удобни за бягане, а честността е най-трудната, най-недостъпната валута на тази наша планета”.
По отношение на сценичната реализация на “На чисто”, съвсем откровено може да се каже, че режисьорката Снежина Танковска се е справила перфектно с подводните камъни, които крие този привидно лесен за драматизиране текст. Пространствените решения на Марина Райчинова и музиката на Румен Цонев допълват по изумителен начин същината на спектакъла, а Бойка Велкова и Стефан Спасов са просто блестящи в сценичните си превъплъщения. Преди няколко месеца те доказаха, че могат да си партнират изключително добре в “Кой се страхува от Вирджиния Улф?” – и като споменахме този текст на Олби, не може да не отбележим интересните интертекстуални паралели, които се натрапват от само себе си между цитираната пиеса на Олби, “Мъртвешки танц” на Стриндберг и “На чисто”. Може би единственото звено, което не е на това професионално равнище, е преводът на пиесата (дело на Любов Костова) – малко повече прецизност при предаването на различните стилови регистри (и по-специално на особеностите на живата и непринудена разговорна реч на героите) би придало още по-силен колорит и блясък на чисто литературното въздействие на тази забележителна пиеса, която, както ни напомня режисьорката, “не е документален отзвук на събитията от 11 септември 2001-а. Случилата се трагедия и цялата апокалиптична картина са само фон за личната история на двама души, където ежедневната тревожност придобива зловещи и заплашителни измерения.”
Премиерата на спектакъла е на 19 юли. Не я пропускайте!
По традиция "Театър 199" изнася редовни представления до края на месец юли. Началният им час през летните месеци е 20 ч. Следващото представление на “На чисто” е на 26 юли.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *