На 19 май Sunday Art Report събира поезия и уейв с LaText и Help Me Jones

|

Връзката между литературата и новите разновидности на уейва ще бъде акцентът на двадесет и осмото издание на Sunday Art Report тази неделя. Музикално-литературният клубен фестивал се осъществява вече трета година със съдействието на любимото ирландско уиски Bushmills и в новаторския дух на холандската бира Grolsch.


На 19 май публиката ще се наслади на две сравнително нови групи, които бързо набират популярност и фенове в родния ъндърграунд и за първи път ще се качат на сцената на Строежа.

Вратите на клуба ще отворят в 19:00, а в 20.30 е началото на концерта на литературната  рок група LaText.

Формацията наскоро представи дебютния си сингъл „Любовна херостратегия“, а до началото на лятото ще пусне и следващите 2 записани парчета, които, разбира се, ще чуем и на Sunday Art Report. Концертите на LaText са Spoken Word пърформанси, в които стиховете са част от композициите, те плуват над музиката и потъват в нея, но без да бъдат изпяти. Почеркът на бандата е съчетание на деликатността на поезията със суровата енергия на алтернативния рок, с блус, ска, реге, суинг, джаз и етно влияния. Резултатът емоционално зареден и ярък авторски стил, сравняван от феновете както с най-силните представители на новата вълна в българската музика в края на 80-те години, така и с най-съвременните течения в рока и алтернативната музика. Членовете на бандата са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас) и Гриша Маникатов (барабани).

Втората банда на двадесет и осмия Sunday Art Report е едно от най-цветните и любопитни явления в българската музика от последните години.  Help Me Jones е синтпоп, ню уейв проект на казакхстанския диджей и продуцент Константин Тимошенко и българския режисьор, поет, актьор и текстописец Марий Росен. Неизменна част от проекта е и беквокалът им – Андрония Попова от Nasekomix. Нестандартната музика на триото се цели в пресечната точка между танцувалния позитивен звук на диското и дълбоката енергия на уейва. Изявите на Help Me Jones не са просто концерти – те са пърформанси, наподобяващи макабрено кабаре, изпълнено с ексцентричната поезия и сценично присъствие на Марий, на фона на магнетичния глас на Рони и хипнотизиращите бийтове на Костя. 2013-а е година на изключителен подем за триото – през март на Sofia Film Fest се състоя премиерата на документален филм за тях (Help Me Jones: One Concert in Sofia на режисьора Мария Арангелова), излезе дебютният им албум Made in China и видеото към едноименното парче в него, който допълва цветната палитра от  запомнящи се клипове на групата.

Билети за двадесет и осмото издание на SUNDAY ART REPORT вече се разпространяват в мрежата на Ticketstream.bg на цени от 6 лв. на предварителна продажба и 7 лв. на самата дата и място. Каси - Строежа, Бар Петък, Офис 1, На тъмно, Техномаркет, М-тел, Ориндж, TBI Credit.

===

Sunday Art Report XXVIII
Със съдействието на Bushmills & Grolsch

19 май, 2013, неделя

19:00 - Отваряне / Stroeja DJ Set
20:30 - LaText
22:00 – Help Me Jones


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *