На 2 април започва “Походът на книгите”

|
През месец април 2013 година ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги.

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006”  и „Читателски практики в България 2009-2010” показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15-годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

Националната кампания „Походът на книгите”  се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

Стартът на  „Походът на книгите” ще бъде даден на 2 април  - рождената дата на Андeрсен, в 10 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х. К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева - зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н. Пр. Коре Ерхарт Янсон.

Първите рицари  на „Походът на книгите” на  2 и 3 април ще бъдат Свилен Ноев, Добрина Чешмеджиева, Милена Славова.

Фронтменът на група „Остава” Свилен Ноев ще прочете откъс от своя  любима детска приказка на децата от 104 ЦДГ. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Водещата на „Референдум” по БНТ Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.

На 4 април Милен Цветков, водещ на предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия, ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от „Малкият принц”.

На следващия ден – 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и водещ на „Падащи звезди” по БНТ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ.  Малко по-късно, през същия ден, ко-водещата на „Падащи звезди” Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина „The Castle”.

Кратко описание на събитията в кампанията

Основни събития

1. Официално откриване

Период: 2.04.2013 г., 10.00 часа

Място: Столична библиотека 

 

2. Литературен трамвай

Период:2-23.04.2013 г. 

Литературният трамвай ще бъде брандиран по съответстващ на целите и идеята на „Походът на книгите” начин и ще се движи по предварително съгласуван маршрут. Всички пътници и деца ще могат да срещнат с популярни съвременни български писатели  и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори. 

 

3. Известни българи четат

Период:2-23.04.2013 г.

Място: Детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната 

В работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в страната.

 

4. Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цялата страна.

Период: 02.04. – 23.04.2013 г.

Място: Обществени и училищни библиотеки в страна 

 

5. Седмица на детската книга

Период: 2.04.  – 07.04.2013 г.

Място: МОЛ „Сердика”, София

- Часът на приказките (Подарете на детето си приказка) – четения на детски книги в детския кът на МОЛ, организирани от издателствата участници, 11-12 часа и 17-18 часа всеки ден. Вижте "Часът на приказката" - програма на седмицата на детската книга в мол "Сердика".

- Събития в големите книжарници в страната, свързани с празника и насърчаване на четенето

 

5. Кръгла маса по проблемите на четенето - „Детската литература – предизвикателство и възможности”

Период: 4.04.2013 г., 11.00 часа

Място: Американски културен център, Столична библиотека, София

Ще говорим за четенето и качеството на детската литература, ще поставим началото на една обществена дискусия по темата, във връзка с 2 април - денят, когато се е родил Ханс Кристиян Андерсен и който се отбелязва като международен ден на детската книга. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели.

 

7. Национален конкурс „Бисерче вълшебно”

Период: 20.03.-15.04.2013 г.

Място: онлайн

Насърчаване на четенето на децата, включването им в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година, стимулиране на интереса към книгите.

Насърчаване на издателитеда предлагат качествена литература за деца.

Партньори: МОМН, сайт „Детски книги”

Участници: Деца от цялата страна на възраст до 14 години.

 

8. Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”

Период: 20-21.04.2013 г., 9-18 часа

Място: Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана”, София

Да се продължи традицията денят на детската книга да бъде отбелязван с голям детски празник с игри и награди, с цел да се стимулира четенето и да се затвърди връзката между детето и книгата.

По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.

 

9. Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”

Период: 23.04.2013, след 17 часа

Място: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България. Тези, които с  труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *