Невероятните Ямато отново взривиха Зала 1

|
Целите усмивки и мускули, младите японски барабанисти от ЯМАТО подлудиха публиката, препълнила Зала 1 на НДК. Двете им предишни участия тук – през 2007 и 2008 г., накараха българите да се влюбят в тях и да разграбят билетите за спектакъла за броени дни, което мотивира организаторите да планират и извънредно представление, което обаче, за съжаление, не успя да се състои поради технически причини.

"Matsuri - Fiesta" пренесе публиката в друг, по-хубав свят – ту я хипнотизираше с мистични ритми и подвиквания, като в древен ритуал, ту я разсмиваше с весели сцени на надсвирване и игри, предизвиквайки бури от смях и аплодисменти и неподправено възхищение. Безсловесното общуване на артистите с феновете им показа, че за изкуството не съществуват бариери – всички пляскаха и тропаха с крака и искаха още и още от прекрасната магия. „Вълшебно”, „разкошно” – бяха най-често споменаваните по време на антракта думи.
Японците ни омагьосаха с широки усмивки, съвършен синхрон и професионализъм, прекрасни костюми и декори, невероятна игра на светлини и звуци и безкраен асортимент от перкусионни инструменти – от мънички чинели през тайко барабани във всякакви размери, до огромния им „талисман”, изработен от 400-годишно дърво и тежащ половин тон.

Контактът между ЯМАТО и българската им публика беше невероятно силен и искрен – може би защото и в нашите народни традиции има надиграване, а тъпанът е основен инструмент, или защото най-много обичаме да се смеем и играем, а може би просто безкрайната положителна енергия на барабанистите се е сляла с нашата. Едно е сигурно – във всеки удар по барабаните, всеки от нас чуваше собствения си пулс. И само се надяваме нестихващите аплодисменти и искреното желание на тълпата за „още” след двучасовата Matsuri – Fiesta, да са трогнали младите японци и да дойдат пак. Защото няма съмнение, че залата отново няма да побере всички, които жадуват пак да се потопят в магията ЯМАТО.
 

Десислава НиколоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *