„Невиждан театър” прави среща-пърформанс

|
Актьорите от софийското училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” и техните връстници от сродно училище „Блиста” в Марбург, Германия завършиха своя едноседмичен уъркшоп. В понеделник вечер те ще покажат пред публика в Гьоте Институт своите умения с пърформанс в полумрак. Преди това в неделя пред НДК двете групи направиха своеобразен хепънинг.

Така след премиерата си миналия театрален сезон в Младежкия театър, първото у нас представление на тъмно с пълно интерактивно-сензитивно потапяне на публиката в него „Цветовете на тъмнината”, слага начало на поредица срещи на незрящите актьори от театъра с аудитория в пълен мрак. Интеракциите на трупата продължават с пълно въздействие върху всички сетива на зрителя, прекрачил прага на тъмната зала.

“Уви, залата в Гьоте Институт не може да бъде напълно затъмнена, има и прекалено много аварийни лампи. Това обаче няма да попречи на събитието, още повече, че акцентът е върху срещата между нашите и германските младежи”, коментира създателят на Първия български театър на незрящи Велимир Велев – режисьор и преподавател в НАТФИЗ.

Германчетата са ръководени от учителката Карин Винкелштретер. Инициатор на театралния „мост” е Илия Бекиров.

„Тази среща е много полезна за нашите деца. Въпреки високата оценка, която получиха за своята работа на Световния театрален фестивал за слепи BIT-Blind in Theatre 2009 в Загреб, те едва сега усетиха изключителната си подготовка, талант и възможности: германските им другарчета са до едно с остатъчно зрение или диоптър, а нашите – напълно незрящи, но в репетициите българчетата често се озоваваха в ситуации, в които показаха повече умения от немските си връстници”, допълни режисьорът Велимир Велев.

Скоро трупата ще зарадва българската публика със спектакъла „Сянката на моята душа” – едно професионално представление на сенки, чийто метод е признат за първи в света.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *