Неделята и писменото слово

|
На 7 септември в Созопол издателство "Алтера" представи две свои книги - "Места за дишане" на Емануил А. Видински и "Ангел в зоопарка" на Марин Бодаков.
Премиерата на втората книга на Емануил А. Видински и негов първи роман бе много интересна, поради което беше още по-жалко, че залата на Художествената галерия се оказа полупразна. Дори да оставим настрана съвпадението на литературните премиери с театралните постановки, които по правило са едни от най-добрите и интересните за сезона и привличат огромен брой посетители, то билетът от 5 лв. със сигурност допринася за отлива на почитатели на изкуството от местата за литература. Все пак премиерите в София най-често са безплатни, но и един сравнително разумен вход от 1 или 2 лева (както при предишни години) би бил далеч по-удачен вариант. Към възпрепятстващите фактори можем да добавим и отдалечеността на Художествената галерия от "епицентъра" на събитията от Аполония, концентрирани в Амфитеатъра, читалище "Отец Паисий" и Археологическия музей, който са буквално залепени едни за други. Созопол не е никак голям град, но ако човек иска да отиде на повече от едно място, то прекосяването на Стария град може да се окаже достатъчно, за да го разубеди, и той да си остане при музиката и театъра, особено като се има предвид, че - изключвайки изложби като "Плаващият град и мъжете от черен пипер" и "Август в изкуството" - Художествената галерия е запазена единствено за литература.
Въпреки малкото ценители, представянето на "Места за дишане" се състоя успешно и атрактивно - нещо особено радостно на фона на болшинството скучни и рутинни литературни премиери, способни да откажат всеки от иначе добрите книги, които се представят.
Ангел Игов, редактор на романа, се опита да влезе за момент в ролята на главния герой Константин, а после - традиционно - говори за автора и книгата, наблягайки на множеството "малки истории" в нея, случващи се паралелно на основния сюжет. Тъй като книгата е разделена на две части, представящи историята през погледна първо на героя, а после на героинята, авторът и Силвия Чолева четоха последователно откъси от двете половини на романа. Според Емануил А. Видински това е интересен експеримент, при който слушателят получава различен поглед върху "Места за дишане" - преплитането на двете "гледни точки", което при прочит на романа е невъзможно да се случи.
Авторът отговори и на въпроси от публиката, вариращи от бъдещите му творчески планове до анализ на собственото му творчество, след което раздаде автографи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *