Неизвестни данни за автора на химна “Независимостта” разкрива книгата “Георги Шагунов – само два тона за мен”

|
Един от въпросите, който намира своя категоричен отговор в книгата за Георги Шагунов е свързан с рождената му дата. След като издирва всички съществуващи документи за маестрото, авторката Румяна Емануилиду разкрива, че датата на раждането му е сбъркана с... две години. Дори на надгробната плоча на композитора все още стои годината 1875-а, вместо истинската 1873-а.
Този и други неизвестни и любопитни факти, могат да бъдат прочетени в книгата „Георги Шагунов - само два тона за мен”, която бе представена в Бургас в навечерието на 100-годишнината от обявяването на Независимостта.
Георги Шагунов е един от първите капелмайстори в България, който за 50-годишната си музикална и композиторска дейност създава около 2 000 произведения от почти всички жанрове.
Интересен факт за композитора е, че е притежавал способността да пише навсякъде и е създавал произведенията си за необикновено кратко време. Голяма част от творбите му са посветени на събития и имена от българската история, какъвто е и Тържественият химн „Независимостта”.
Шагунов написва музиката и текста в мига, в който е получена телеграмата за провъзгласяването на царство България. С химна музикантите от 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор тогава е бил Шагунов, още на 22 септември 1908 година обикалят бургаските улици, възвестявайки по този начин новината за голямото събитие.
„Георги Шагунов - само два тона за мен” е не само книга, но и учебно помагало, по което бъдещите поколения ще изучават живота и делото на една изключително безкористна и раздаваща се личност”, каза при представянето на книгата директорката на Регионален бургаски музей Цоня Дражева.
Премиерата е включена в програмата за отбелязване на 100-годишнината от Независимостта на България и е посветена на 135 години от рождението и 60 години от смъртта на композитора. По време на представянето й в Историческия музей в Бургас бе експонирана тематична фотоизложба, посветена на Шагунов и Независимостта.
Музикално-поетичен спектакъл представи моменти от живота на маестрото в обстановка, пресъздаваща началото на ХХ-и век. Ученици и студенти под ръководството на режисьора Стефан Димитров се вживяха в събитията от преди 100 години.
 

Лора Стаматис


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *