Неонови рицари, компютърни богове и вуду-ритуали в Каварна

|
Началото на “Калиакра Рок Фест” бе гръмко възвестено на 28 юни от законодателите на класическия хеви метъл – легендарните фигури Рони Джеймс Дио, Тони Айоми, Гийзър Бътлър и Вини Аписи, обединени в проекта “Хевън Енд Хел”.
Тази четворка записва емблематичните за железния рок тави Mob Rules (1981) и Dehumanizer (1992), a първите трима (заедно с барабаниста Бил Уорд) изковават програмния за Новата вълна в британското хеви албум Heaven & Hell (1980). Е, в интерес на истината тогава те не се подвизават под названието “Хевън Енд Хел”, а като “Блек Сабат”, но това се дължи на обстоятелството, че митичният Ози Озбърн по най-различни причини се е отлюспвал от дяволопоклонниците... за разлика от днес, когато между него и двамата мустакатковци Айоми и Бътлър цари крепка дружба, подхранвана от несекващ поток финикийски знаци. Каквото и да говорят почитателите на “Сабат” за двете най-значими вокални присъствия в историята на бандата – Ози и Рони, - никой не може да отрече, че големите пари винаги са гравитирали около спорната личност на бившия касапин Джон Озбърн.
Сравнително малобройната за събитие от подобен ранг публика изслуша търпеливо подгряващите “Соларис” и “Б.Т.Р.” и в 21.45 бе възнаградена с атмосферичното E5-150, което послужи като своеобразно интро към целия спектакъл. Въпреки че и “Блек Сабат” с Ози, и Рони Джеймс Дио са идвали по отделно в България (последният даже 3 пъти), присъствието им в оригналния състав, записал шедьовъра “Mob Rules”, бе меко казано респектиращо. Всеки от тази знаменита четворка е ярка индивидуалност, оставила завинаги своя отпечатък в света на тежката музика (особено Тони Айоми и Рони Джеймс Дио), и вечните класики, прорязали навъсеното каварненско небе, го доказаха и на недотам прилежните ученици по металознание. Титаничните Mob Rules, Children Of The Sea, The Sign Of The Southern Cross, Voodoo, Falling Off The Edge Of The World, Computer God, Die Young, Heaven And HelI и Neon Knights едва ли са звучали по-добре на родна земя, а съдейки по огромния брой румънци, стекли се от север - и не само тук. Единственият недостатък на концерта беше, че продължи само час и половина, ала за сметка на това всяка секунда от тези деветдесет минути бе като подарък от боговете.
На 29-и предстои шоуто на британските рок-хулигани “Моторхед”, а междувременно всички сърца от стомана тръпнат в очакване на съботната вечер, когато най-шумната група в света – американците от “Менъуор” – ще покажат дали и на живо са също толкова добри, колкото и в студиото.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *