Непоказвани досега творби на Илия Петров ще гостуват на Център ателие “Николай Шмиргела”

|
На 9 юни (петък) от 18 часа в Център ателие “Николай Шмиргела” ще бъде открита изложба, озаглавена "Познатият-непознат Илия Петров".
Забележителен рисувач и блестящ портретист, художникът успява да премине през границата на условностите, за да се докосне до фините измерения на човешката същност. Това е най-характерното и за експозицията в Център ателие “Николай Шмиргела”. Четиридесет и седем от творбите на Илия Петров, някои от които непоказвани досега, ще бъдат изложени там един месец. Част от представените рисунки художникът прави в Германия през 30-те години на 20. век, и може би заради това те са наситени с особена тъга и самота - сякаш всяка от пребрадените жени тъгува за своята съдба, но тя е общата орисия на народа ни в онова нелеко време.
Изложбата впечатлява с многообразието на характери и многопластово излъчване. Всяка от рисунките е по своему стойностна с богатството от изтънчен психологизъм и детайлност, изграждащи отделни светове, наситени с емоции. Експозицията особено естетски разкрива таланта на Илия Петров и внушава респект към цялостното му творчество.
Колекцията е предоставена от г-н Божин Танчев, племенник и единствен наследник на Илия Петров. Някои от творбите ще се продават.
 
Академик Илия Петров (1903-1975), чието име носи Художествената гимназия в София, е роден в гр. Разград. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов през 1926 г. Печели конкурс и заминава на специализация в Мюнхен. От 1926 до 1928 г. посещава частното училище на Хайнрих Ман. Специализира още във Франция и Италия. От 1941 г. е преподавател, а от 1946 г. – професор в Художествената академия. Негови студенти са Теню Пиндарев, Иван Кирков, Атанас Божков, Любен Зидаров, Иван Радев, актрисата Таня Масалитинова, поетесата Невена Стефанова, Никола Мирчев, Стефан Гацев, Бисера Прахова, Кирил Харалампиев и много други.
 
Изложбата ще продължи до 9 юли 2006 г., галерията е на ул. Ген. Паренсов 30 в София, а работното й време е от 14 до 19 часа.
Заповядайте!
 

Център Ателие “Николай Шмиргела”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *