Непоказвани творби от Сенегал в изложба на Националната галерия за чуждестранно изкуство

|
Днес се открива изложба с 16 непоказвани произведения от африканската колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Това са реплики на традиционното африканско изкуство, които дават представа за дворцовия стил на Бенинското царство.
Те се реставрират от групата реставратори на НГЧИ, за да бъдат показани пред широката публика. В миналото всички дворцови майстори, независимо от кое племе са, са принадлежали на специфична каста. Били са отделени от общността, работили са под ръководството на шаманите. За различните ритуали са предвиждани различни фигури, за да се съживят силите на предците.
В момента в експозицията са изложени 98 произведения, казва изкуствоведката Бистра Траянова. Изложбата ще продължи до 15 декември и е подготвена съвместно с френския културен институт. Събитието е част от програмата за честване на 100 годишнината от рождението на Леополд Седар Сенгор - поет и бивш президент на република Сенегал, който се счита за бащата на франкофонията. Той е първият африканец, член на Френската академия.
 

Текст и снимки: Галина Рулева, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *