Непрекъснато движение, безкрайност и глаголна форма…

|
"Инфинитив" - непрекъснато движение, безкрайност и глаголна форма - така определя заглавието на новата си книга поетът Иван Теофилов.
Премиерата на поетичния сборник (29 май, зала 3.2. на НДК) бе изключително интересна и внесе различна, стойностна нотка в редицата представяния на нови книги в рамките на Пролетния панаир на книгата. Състудентите на Иван Теофилов - Татяна Лолова и Ицхак Финци, прочетоха негови стихове - няма нужда да се описва щастието да се чуе едно такова изпълнение на поезия. Свой стих, вдъхновен от общо пътуване и спомени с Иван Теофилов, прочете и Георги Господинов, а Марин Бодаков сподели част от писмо, което е написал до автора, четейки "Инфинитив".
Поетът, драматургът и преводачът, известен и под псевдонима Иван Свежин, едва ли има нужда от представяне и много удачен беше изборът на Татяна Лолова и Ицхак Финци само да прочетат негови стихове, да разкажат общи спомени и да ни припомнят някои песни по негови стихове. За съжаление бяхме принудени да чуем обърканото и неясно изказване на Рада Панчовска, което освен това бе и прекалено дълго, особено контрастиращо с емоционалните думи на Силвия Чолева. Поетесата бе прекалено развълнувана, докато говореше за отношението на "широките маси" към такива уникални поети като Иван Теофилов и през сълзи прочете редовете, написала за новата му книга.
След удоволствието да чуем още няколко стиха в изпълнение на неповторимата Татяна Лолова, Иван Теофилов благодари на присъстващите и сподели, че стихосбирката е замислена с концепция - идеята, че спасението от всичко за човека е природата.
"Инфинитив" е издание на ИК "Жанет-45" и ви съветвам да последвате призива на Ицхак Финци - "А сега всички към щанда на издателството, ако още не сте се сдобили със стихосбирката!".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *