Несебърските “Морски струни” звънтяха за седми път

|
На 19 и 20 май в Несебър се проведе Седмата творческа среща на българските бардове “Морски струни”, организирана от Община Несебър и несебърското читалище “Яна Лъскова” с любезното съдействие на почивен дом “Арсенал” и неговият управител поетът Неделчо Ганев.
Както всяка година, първи на сцената се проявиха дебютантите, които този път всъщност бяха... ветерани, отсъствали през последните години и идващи за пръв път на несебърски фестивал. Това бяха Огнян Желев (половинката от известния преди години дует с Ивайло Николчев) и Петър Кацаров от Равда, който представи тук и свое научно изследване върху българската азбука.
Сред дебютантите се изяви и Иван Иванов от Айтос,
по-известен като Иванчо Шанса, чиито великолепни песни
популяризира от дълги години Красимир Първанов - Пърси.
Иванчо Шанса присъства миналата година на "Морски струни",
но не се качи на сцената; този път се осмели и всички чухме
с огромно удоволствие авторските му изпълнения на
емблематични песни - като "Имаш ли приятели, плачеш ли
понякога...?"
По традиция програмата на срещата включваше концерт под наслов “Дъртото си е дърто” за барддинозаври, премиери на нови книги и дискове, разходка с лодка (на втория ден с цел опресняване на мозъците), рубриката “Микрофонът е ваш” за импровизации на място, конкурсът за нова песен “Ти, аз и морето”, концерт на лауреата...
През първия ден във връзка с 9-годишнината от смъртта на Булат Окуджава се състоя и концерт в негова памет, в който се включиха мнозина от присъстващите бардове с песни на великия руски бард, начело с един от най-добрите му български интерпретатори Милен Тотев от Ловеч. Също на 19. бардовете Владимир Стоянов и Слави Генчев почетоха със свои изпълнения паметта на редовния участник в несебърския фест, поета Иван Манолов, загинал трагично миналата през 2005 г. като трети механик на борда на български кораб вследствие на пожар в машинното отделение.
Валери Станков и тази година се отчете с нова стихосбирка (“Автопортрет със светкавици”, за която бе отличен с националната награда “Дамян Дамянов” в Сливен), а Гриша Трифонов промоцира дългоочаквания си албум.
Маргарита Друмева изненада в чест на 24 май присъстващите със своята 24-минутна мини рокопера по поемата на Валери Петров “Хождение по буквам”.
Казанлъшкият скулптор Спас Мавров изнесе интересна лекция за произхода на българите, на такта 7/8, на свастиката и т. н., от което стана ясно, че Господ е българин; нещо, което ние и без това си знаем!
Свой кратък, но силен рецитал направиха Милица и Асен Масларски. Прозвучаха стари хитове на Асен и някои съвсем нови негови песни.
Носител на наградата в конкурса “Ти, аз и морето” и лауреат на Творческата среща стана бургазлията Христо Граматиков с безспорно най-добрата песен в състезанието (“Пясък”) по негови стихове и музика.
Отново основна заслуга за организирането и провеждането на “Морски струни” имаха Златин Чаушев от читалище “Яна Лъскова”, Живка Ненкова и Иван Ненков, който през цялото време се изявяваше и като водещ на отделните части от богатата програма. Нему се падна и честта на закрие срещата, както и да обяви следващата през 2007 г.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *