Несебър събира фолклористи от цялата страна

|
Национална конференция за приемане на проекто-програма за запазване и развитие на музикално-танцовия фолклор в България ще се проведе в Несебър от 17 до 19 ноември.
Форумът е първи по рода си в страната ни и се организира от община Несебър и инициативен комитет в състав: проф. Милчо Василев – композитор, завеждащ катедра “Музикален фолклор” при АМТИИ – гр.Пловдив, Теодоси Спасов – музикант, композитор, директор “Музикални състави” - БНР, Георги Андреев – композитор, главен диригент на НФА “Филип Кутев” – гр. София, Данислав Кехайов – народен певец, директор на ООШ по изкуствата – гр.Несебър, проф. Елена Кутева – директор на НФА “Филип Кутев” – гр. София, Христо Димитров – хореограф, гл. худ. р-л на НФА “Българе” - гр. София, доц. Даниела Дженева – хореограф, завеждащ катедра “Хореография” при АМТИИ – гр.Пловдив, директор и гл. худ. р-л на ФА “Тракия” – гр.Пловдив.
Във форума ще вземат участие близо 100 специалисти, изявени дейци в областта на фолклора от цяла България. Дискусиите ще поставят проблеми, свързани със съхраняване и развитие на българския музикално-танцов фолклор.
“Фолклорът е в забвение. Съкратени са както времетраенето, така и броят, и разнообразието на фолклорна продукцията, излъчвана по националните медии”, коментира Данислав Кехайов, директор на ООШ по изкуствата в Несебър - един от организаторите.
Според него в образованието не се търсят възпитателните функции на фолклора, както и връзката му с цялостното обучение. Фолклорът се представя откъм естрадната му страна - сцената. Не се търси дълбоката философия, залегнала в него, както и възприемането му от младото поколение, като нещо повече от концертна изява, напр. да бъде осмислен като знание за рода, корена, като носител на националния ген.
“Само потапянето в чистия извор на фолклора ще ни доведе до собствена идентичност като нация и личности”, смята Кехайов.
След обсъждане на проблематиката ще бъде изготвена Проекто-програма за запазване и развитие на музикално-танцовия фолклор в България, която ще бъде представена за обсъждане и одобрение на национално ниво. Очаква се участниците във форума вземат решение и за учредяването на техен съюз.
 

Източник: Преслужба на Община НесебърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *