Николай Заяков спечели наградата за поезия „Иван Николов”

|
На 18 декември в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий” за 14-и път се проведе церемонията по връчването на наградата за поезия на името на Иван Николов. Инициативата е на издателска къща „Жанет 45” и има за цел да отличи и награди качествени български поетични сборници.
Организатор и водещ на събитието бе собственикът на издателството Божана Апостолова. Искра Ангелова бе поканена да прочете няколко творби на Иван Николов, с което бе открито награждаването. Четиримата членове на журито споделиха своето мнение за кандидатите, конкурса и за българския поетичен живот изобщо, а всеки от номинираните автори прочете по едно свое стихотворение.
Тази година журито бе в състав Виктор Самуилов, Малина Томова, Йордан Евтимов и Ангел Игов. Божана Апостолова подчерта, че съставът всяка година е различен, с цел да се постигне максимална обективност и коректност, но несъмнено това са все хора с добър литературен вкус. Селекцията на номинираните осем претендента за наградата се е извършила измежду 74 книги на 71 автори. Отличените са творбите на Кристин Димитрова, Георги Борисов, Едвин Сугарев, Марица Колчева, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Елин Рахнев и Николай Заяков.
Наградата „Иван Николов” за 2008 година бе присъдена на поета Николай Заяков за книгата му „Пастирът на звездите”. Тя бе връчена на победителя от заместник министъра на културата Надежда Захариева. Тази година паричната премия е в размер 10 000 лв. (двойно спрямо предишните 5 000 лв.)
Божана Апостолова връчи и една допълнителна награда от свое име. Тя беше за Марица Колчева и дебютната й стихосбирка „Стратегии за дълбоко дишане”.
Церемонията завърши с коктейл под звуците на цигулката на Ицхак Финци.
 

Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *