Николай Кънчев в българската литература и култура

|
Представянето на книгата „Николай Кънчев в българската литература и култура”, издателство „Кралица Маб”, се състоя на 15 октомври в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.
Водещ на мероприятието беше Пламен Дойнов, който във встъпителното си слово заяви, че Николай Кънчев е сред емблематичните литературни личности на България, творили след 50-те години на 20-ти век, останал недооценен във времето си и тогавашната критика поет. В края на речта си Пламен Дойнов напомни на останалите представящи да прочетат, без да се срамуват от липсата на изразителност и сценично майсторство, любимото си стихотворение от Николай Кънчев.
След него думата взе литературният критик Божидар Кунчев. В речта си той се опита да представи на публиката уникалността на поета, неговите дирения и стремежи, може би най-добре илюстрирани с думите „красотата е на отсрещното място”.
Словото на Михаил Неделчев бе изключително емоционално. Както сам заяви, той е обзет от „литературно-историческа ярост”, заради пренебрежителното отношение на тези, тормозили Николай Кънчев приживе, заради неиздаването на неговите стихосбирки и затова, че не е поискана литературна прошка от най-великия поет, от „големият поет” на България от втората половина на 20-ти век. Накрая Михаил Неделчев прочете стихотворението „В гората има някой”, което и до днес остава загадка за него.
Представянето приключи с кратките думи на петима от авторите, участвали в създаването на книгата „Николай Кънчев в българската литература и култура”. Всеки от тях избра своето най-любимо или незабравимо стихотворение на поета.
Представянето продължи повече от час, но очевидно Николай Кънчев е любим поет на много от нас. На столовете, подредени пред заседателната зала на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с интерес изслушаха словата на приятелите на Николай Кънчев повече от 80 човека. В края на представянето Пламен Дойнов съобщи, че съпругата на поета прави дарение на НБКМ от над 50 книги на френски език, стихосбирки и антологии на съвременната поезия в различни Европейски държави, закупени от Н. Кънчев по време на пребиваването му в Берлин.
С тази книга Издателство „Кралица Маб” и Департамент „Нова българистика” към НБУ стартират поредицата Библиотека „Личности”. Тя ще представя на страниците си емблематичните фигури на българската литература, творили през втората половина на 20-ти век.
 
Николай Кънчев е роден на 25 ноември 1936 г. в село Бяла вода, Плевенско. Следвал е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Публикува от 1957 година оригинални и преводни поетически произведения. Първата му самостоятелна стихосбирка „Присъствие” излиза през 1965 г. Следват „Колкото синапено зърно”, „Послание на пешеходец”, „Осланям се на маранята”, „Нощен пазач на зората”, „Лайкучката не хапе, а ухае”, „Вълни на вероятността”, „Редом с всички мигове”, „Със слънце на сърцето”, „Времето раздадено на всички”, „В гората има някой”, „И междуочието на прогледа”, „Отпечатъци от пръстите на Йети”, „Балът на невинните”, „Вятърът отнася мойта шапка”, „Тополи за наколни жилища в небето”, „Бялата акация от Бяла черква”, „В бялото пространство на безкрая”, „В полетата на препарираната птица”, „Под Шатъра на Жреца”, „Галактизиране на празнотата”, „Чайлд Харолд далеч по-късно”, „Усмивката на Сфинкса”, „Пътуването на митаря”, „Избрани стихотворения 1965 - 2006” и др.
Превел е „Антология на грузинската поезия”, „Петима съвременни френски поети” и мн. др.
Носител е на наградата на Програмата за Европейско културно наследство в Смедерово, Сърбия - Черна гора, „Златният ключ на Смедерево” за 1991 година.
Поезията на Николай Кънчев е превеждана в Полша, Германия, Холандия, Австрия, Сърбия, Чехия, Грузия, Италия, Испания, САЩ и Франция.
Големият поет Николай Кънчев умира от инсулт на 9 октомври 2007 година.
 

Мария Костадинова


 

Книгата можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото".
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *