Николай Хайтов – най-дивият разказ

|
На 3 ноември в залата на МГИ в НДК Елена Хайтова представи книгата си „Баща ми – най-дивият разказ”, издание на ИК "Захарий Стоянов".
Дъщерята на Николай Хайтов събира в книгата си спомени за известния си баща, видян през нейния поглед. Въпреки това определението "мемоари" не е най-точното описание за сборника. Това е може би началото на изследвания и работа върху творчеството на автора на "Диви разкази". За книгата бе предвидено да говори Иван Гранитски, но той бе възпрепятстван и на негово място Андрей Андреев сподели мнението си за творбата и за авторката. За да подсили и потвърди казаното от него, актрисата Арсения Стойчева прочете два откъса - „С татко на море” и „Искам да ти кажа „Да". По този начин публика можа да се запознае със спецификата на разказите, въпреки че голяма част от присъстващите в залата вече ги притежаваха.
За книгата, за Елена и баща й говориха поетът Петър Димчев и критикът Петко Тотев. Самата авторка застана на сцената не толкова да представи книгата, колкото да припомни някои от най-колоритните и ярки образи от творчеството на Николай Хайтов, родопските "големи хора" със силен дух и вдъхновяваще душевност. В съвсем естествено създалата се атмосфера на финала на вечерта Стамен Гърбелов (гайда) и Тодора Василева изпълниха песни от Родопите.
По многото книги в ръцете на присъстващите и стълпотворението за автографи около Елена Хайтова може да се съди за успеха на „Баща ми – най-дивият разказ”. Премиерата на книгата е първата от поредица премиери, предвидени в рамките на Дните на българските будители в НДК.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *