Никулденската изложба на художниците е най-бургаска

|
Риби, които можеш да погалиш по острите перки, без да те заболи. Лихмус, който няма как да се изплъзне от погледа ти, можеш да си го държиш там, колкото искаш. Море, което свети виолетово посред декември. Пясъци, които отброяват времето с черните си песъчинки. Весла, които гребат безкрая и лодки, които на хоризонта сигурно надничат в друго измерение… Море, което е голяма вода, но и още нещо.
Свети Никола ще да е останал доволен от изложбата на бургаските художници. Залата на “Александровска” 22 в Бургас събра най-бургаските картини. Тази година да почетат деня на светеца се включиха над 60 творци – от корифеите Георги Баев и Виолета Масларова до съвсем млади и неизвестни все още художници. Райна Рачева получи от мецената Руси Куртлаков наградата “Художник на годината”.
Особена е тази изложба, която обединява всички морски сезони в един. В него времето като физическо понятие за малко спира, за да види зрителят невидимото такова, каквото то е спотаено в голямата вода и в нещата, които съществуват край нея. Всичко край морето е море, както е казал поетът. По-широко му става на зрителя, хоризонтът се отдръпва пред очите му, пространствата са пълни с ефирни видния, които можеш да си довъобразиш, провокиран от въображението на художниците.
В мигове на такова съзерцание човек си дава сметка колко късмет е извадил от съдбата с едно такова родно място като Бургас. Морето е синият път, който отвежда всеки от нас до светове, само и единствено наши. И е празник изобразителното изкуство, празник е, ако те е накарало да се почувстваш малко по-светъл в сивотата на ежедневието, малко по-цветен, малко по бургазлия.
Тази година на откриването на изложбата присъстваха президентът Георги Първанов, кметът на града ни Йоан Костадинов, депутати и най-важното - много ценители на това изкуство от Бургас. Все по-многолюдни стават празничните изложби тук и това може би е знак, че хората отново имат потребност от досег с възвишеното.
Изложбата ще продължи до края на януари 2006 г. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *