Новата вълна заля София

|
За блестящия концерт на френската група Нувел Ваг

За феновете вторият концерт на Нувел Ваг (Nouvelle Vague) беше истинско пиршество – боса нова, ню уейв и Нувел ваг - три понятия от музиката с общ корен – новото! Винаги нови и изненадващи, Нувел Ваг успешно смесват не само различни стилове, но вече имат свой нов авторски албум. Бразилската боса нова от 50-те и 60-те години, ню уейв вълната от 70-те и 80-те и френското кино от средата на миналия век чудесно и безпрепятствено се смесват във вкусен коктейл, който приятно загрява в мъгливата ноемврийска вечер. Вдъхновени от италианския неореализъм и класическите холивудски филми, както и от съвременната мода, която позволява смело компилиране на стилове, Нувел Ваг изнесоха много театрализиран спектакъл, наречен “Dawn of Innocence”. Той е създаден заедно с френския дизайнер Жан Шарл дю Кастелбаджак.

Трите диви Лизет Алеа, Мелани Пен и изявяваща се предимно като танцьорка Зула не само ни омагьосаха с прекрасните си гласове, но се развихриха със завидна сценична освободеност и чар.  За меломаните беше истинско предизвикателство и удоволствие да разпознават парчетата и да запяват заедно с момичетата “Lullaby” и  “A Forest” на The Cure, "Guns of Brixton", "Dance With Me" и "Love Will Tear Us Apart", най-популярните песни на Violent Femmes (Blister In The Sun), Били Айдъл (Dancing With Myself), New Order (Blue Monday), Depeche Mode (ранните им класики “Master and Servant” и “Just Can't Get Enough”), Dead Kennedys (“Too Drunk To Fuck”), та дори и култовото парче на Sex Pistols „God Save The Queen”.

Като всеки изкусен лидер на банда, Лизет се обърна към публиката с въпрос, който задава във всяка страна, на всеки концерт – как ние тук в София се справяме с тъгата по любим човек, как забравяме за него. Изброявайки различни отговори, издаващи национални характеристики, но с чувство за хумор, певиците откриха, че ние тук в България НИКОГА не забравяме! Затова те ще се върнат още веднъж. Може би. Надяваме се. И чакаме. А дотогава си припяваме и поклащаме в ритъм...  Dance With Me...

Нувел Ваг. Снимка - Иво Орешков

Кремена ДимитроваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *