Новата стихосбирка на Кръстю Пастухов беше представена и в Полша

|
На 13 ноември в Българския културен институт във Варшава пред полската публика беше представена новата книга на Кръстю Пастухов “Отражения”.
Поетичната вечер води г-жа Михаела Тодорова, директор на Културния институт, а книгата представи доц. д-р Албена Вачева от Университета “Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. В словото си тя сподели, че ”четейки стиховете, читателят ще поговори със себе си, ще говори на собствен език, така, както говори в най-интимните моменти на своите близки... И те ще разбират това, което им се казва. Защото е искрено... Защото в „Отражения” не се вижда просто обратен – огледален – образ на нещата. В стихосбирката общочовешкото се отразява през личното.”
В залата прозвучаха стихове от книгата, преведени на полски език от Агата Мазур, в прекрасното изпълнение на доц. Мариола Мостовска. В уютната атмосфера на запалените свещи и искрящото в чашите вино авторът разказа за работата си, за породените от варшавския живот размисли и прочете стихове от книгата.
Това не е първата среща на полската публика с поезията на Кръстю Пастухов. Преди година във Варшава и Люблин беше представена книгата му с избрани стихове “Небесна врата”, а в близките седмици се очаква негови стихотворения в превод на полски от Марта Хожевска-Тодоров да се появят в литературните списания “Одра” и “Фраза”.
 

Александър ТрифоновКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *