Нова изложба на икони, дърворезби и фотографии

|
На 28 юни в енорийския център “Покров Богородичен” при едноименния столичен храм бе открита поредната изложба с икони, фотографии и дърворезби. Творбите са на учениците (деца и възрастни) от съответните школи към центъра, които с нея приключват и поредната учебна година. Изложбата откри с молитва отец Живко Лозанов, по няколко думи казаха и ръководителите на отделните предмети, изучавани в енорийския център (иконопис, фотография, вероучение, дърворезба). Бяха раздадени и свидетелства на завършилите успешно курса на обучение.
Детската школа по иконопис „Захари Зограф” в Енорийски център “Покров Богородичен” е създадена преди десет години и е с ръководител Младенка Ланджева. На изложбата бяха представени икони на младите зографи, рисувани по канона. Учениците изложиха и свои витражи, стенописи, както и хоругви. В школата и до днес се обучават наследниците на Захари Зограф – деца на възраст от 7 до 18 години. Някои от децата посещават курса от самото му създаване. Всички те са увлечени от иконографията и не малко от тях участват всяка година в конкурс за рисунка в Битоля. През миналата година три рисунки на деца от школата бяха наградени.
Школата за възрастни е по-нова от тази на децата, но въпреки това те изложиха близо 90 икони, рисувани през последната година. Тяхна ръководителка също е Младенка Ланджева. Школата по дърворезба представи около 30-40 творби, изработени от курсисти на възраст от 7 до 60 години.
Учениците в школата по иконопис се учат не само как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската и да смесят цветовете, а и да разбират онова, което рисуват. Преподавателката по вероучение Вера Жекова им помага да разберат повече за празниците в Църквата и ги запознава със житията на светците, които рисуват. Децата избират кого да нарисуват именно в часовете по вероучение.
Посетители на изложбата бяха курсисти, роднини, приятели и изненадващо много други гости. Експозицията ще е отворена за посещения две седмици.
 

Благой ЦицелковКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *