Нова книга за България през погледа на един чужденец

|
На 20 май във Военния клуб в София издателство „Сиела” представи новата книга на Рандал Бейкър „Българиана”.
Англо-американецът, наскоро преместил се да живее в България, е почетен професор в Нов български университет и е написал няколко книги, три които са преведени и издадени на български. „Българиана” е наситено с хумор увлекателно описание на начина, по който автора вижда страната ни.
За книгата на Бейкър говори директорът на издателството Веселин Тодоров, според когото авторът разкрива цялата истина за България такава, каквато е, въпреки че нашето собствено разбиране може да е в асинхрон с нея.
Леда Милева я описа като „представяща нашата страна на фона на световните събития, отправяща мили, приятелски критични бележки към нас, но е още по-критична към Уелс (родината на автора – б.а.) и Америка”.
Критикът Йордан Ефтимов, който е и колега на Бейкър в Нов български университет, също говори за книгата, „която сигурно няма да се хареса на много българи, тъй като съдържа някои откровено политически некоректни неща”. Той, както и останалите представящи, сподели, че книгата изключително много му е допаднала и я класифицира като „смесица между дневник, пътепис и пособие по практическа психология”, което до голяма степен прилича на популярните в интернет пространството форми на изразяване – блоговете.
С много закачлив и добронамерен хумор, който недвусмислено показа на присъстващите в залата както ги очаква в „Българиана”, говори и авторът и убеди бъдещите си читатели, че няма да сгрешат, ако посегнат към книгата. Няколко думи в същия хумористичен стил каза и прес аташето на Американското посолство в София Винсънт Кампус, а преводачът Боян Николаев прочете откъс от книгата, в който главен герой е самият той заедно със съпругата си Виолета Цонева, също част от преводаческия екип.
 

„Българиана” можете да закупите с намалениe от виртуална книжарница "Словото" .


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *