Нова книга за Рилския манастир

|
На 20 декември, Игнажден, в Енорийски център към столичния храм "Покров Богородичен" беше представена новата книга на Надя Петкова "Приказката, наречена Рилски манастир".
Малката книжка е събрала в себе си незабравимите спомени на авторката от първата й среща с Рилската света обител, трепета й от невидимото молитвено присъствие на вечния игумен на манастира - св. Йоан Рилски и преклонението пред ярките образи на рилските монаси. Надя Петрова е посветила книгата на няколко юбилея: 1060 години от успението на всебългарския закрилник и покровител св. Иван Рилски; 145 години от рождението и 60 години от блажената кончина на архимандрит Кирил (Мияк) - игумен на Рилския манастир от 1929 до 1933 г.; 125 години от рождението и 45 години от блажената кончина на архимандрит Евгений (Шиваров). Посветена е и на паметта на историографа на Рилския манастир архимандрит Климент Рилец и 25-годишнината от написването на капиталния му труд "биографии към братския албум на Рилската свта обител".
В началото на премиерата Полина Спасова каза няколко думи като редактор на изданието и представител на издателството. След това авторката изнесе рецитал, редувайки свои стихове и спомени, на фона на записи от изпълнения на църковни песни.
Книгата е съвместно издание на Синодално издателство на Българската православна църква и Рилския манастир и се продава в светата обител и някои столични храмове.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *