Нова книга на Марко Семов

|
В съботния ден на 28 май в не особено интересната културна програма на Панаира на книгата се открои представянето на "Очите" - нов роман на проф. Марко Семов.
Стойо Вартоломеев, управител на ИК "Хермес", представи автора, като преди това наблегна на недомислиците около тазгодишното издание на Панаира. Той заяви, че ако догодина организаторите отново изберат толкова неподходящи дати - след празници, по време на работни дни - то ИК "Хермес" няма да вземе участие.
Проф. Марко Семов е добре познат на българския читател. Книгата му "Писма до България", представена на Коледния панаир, е излязла в 6000 тираж. "Очите" е странна, трудна книга - разказва за сляпо момче, което изгражда своя собствена представа за света чрез сетивата си. То непрекъснато е принудено да се бори и да се доказва с цената на усилия и жертви. Подкрепяно безотказнио от родителите си, болното момичето Мария и очният хирург д-р Каров, поел риска да извърши най-сложната операция в живота си. След нея героят на романа проглежда, но разказът не свършва дотук - за света на зрящите той разбира много неща, които самите те на виждат. В същото време се получава огромна пропаст между неговите и техните разбирания за морал, за добро и за красиво. Книгата сякаш разказва историята на един "малък Христос", понасящ страдания заради грешките на виждащите.
Н.с. Ивайло Христов, който прочете своя критика, заяви, че авторът "върви по най-трудния път - този на сюжетната проза". Марко Семов разказа историята на написването на книгата и обясни, че все още се страхува от реакциите, които тя може да предизвика. Реакциите на зрящите, на хора, били слепи и след това прогледнали и на хора, загубили зрението си. "Очите" навлиза много надълбоко в човешката психика и изследва проблемите за различността и правото на всеки да приема света по свой начин.
В края на представянето бе обещано, че книгата ще бъде записана на аудио- и магнитен носител, за да може да се предостави на Съюза на слепите с България.
Книгата можее да закупите от сайта на "Хермес".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *