Нова стихосбирка на Кръстю Пастухов събра приятелите му между Рождество и Нова година

|
Нова книга с избрани стихове представи Кръстю Пастухов на 28 декември в зала "Триадица" в София. Сборникът, озаглавен "Небесна врата" излиза с логото на Сдружение "Словото", а негов съставител и автор на предговора е Севдалин Генов.
"Поезията на Кръстю Пастухов е като вода от ручей - пие се на малки глътки и жаждата иска още. Четеш стиховете на поета и тръгваш от "това са неговите стихове" през "дали не са мои" до "нашите стихове", пише в предисловието съставителят и завършва текста си с "исках да пиша за звука на думите (и за тишината им), за магията на езика, за тръпчивоста на самоиронията. Както и за нещо много важно - тази книга "Небесна врата" не е от отделни стихотворения - тя е голямото стихотворение на Кръстю Пастухов. "Небесна врата" е кошница с най-хубавите плодове от всички градини на поета."
"Когато погледнах корицата на "Небесна врата" изпитах чувство, че това е жажда за живот, уважение към мъртвите, радост към живите, въобще една книга, която вдъхва надежда. Днес надеждата е много необходима за нас", сподели актьорът Иван Кавалджиев, който прочете някои от стиховете в новата книга. (Корицата и дизайнът на стихосбирката са дело на Светла Георгиева).
За автора и новата му книга говори и поетът Любен Лачански. Словото му започна с анекдот и продължи с много хумор и ирония, като не пропусна да спомене, че авторът и съпругата му току що са се върнали от Полша (съответно стана дума и за полските водки). Анализирайки отделните цикли в книгата, посветени на съпругата, дъщерите, приятелите, се спря и на "един озадачаващ културен феномен - стихове, посветени на тъщата"... В края на изложението си Любен Лачански сподели, че "този сборник от стихове, струва ми се, няма аналог в българската съвременна литература - стиховият рисунък на Къци е по детски естествен и неподражаем по мъдрост."
Къци Пастухов благодари на всички уважили премиерата му и както е редно, почерпи, докато раздаваше автографи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *