Новите стихОткровения на Роман Кисьов

|
На 29 май в Столична градска художествена галерия един от малцината съвременни християнски поети Роман Кисьов представи новата си книга "Пилигрим на Светлината". Книгата е с подзаглавие "стихОткроения", с перфектна полиграфическа изработка, дело на издателство "Авангард принт" - гр. Русе (родното място на поета) и рисунки от самия автор.
Още с влизането в залата ставаше ясно, че това няма да е обикновена премиера. Интериорът, осветлението, запалените свещи над странно обърнатите столове, във всеки от които имаше по един голям камък напомняха, че освен поет, Роман Кисьов е и художник. За книгата говориха поетът Кръстьо Станишев, Светлозар Гендянов (издателят) и др. На красивата водеща така и не й разбрахме името. Тодор Йотов (от Фондация "Градът", подпомогнала изданието) завърши словото си с думите "нека замълчим за да чуем светлината". След което авторът, със съпровод от изпълнения на роял и кларинет, на оскъдното осветление само от запалени свещи прочете близо 30 свои стихотворения от новата си книга и доказа, че артистичната му дарба не е само в рисуването и поезията. Рядкост е автор така добре да чете своите стихове, рядкост е на премиера, продължила толкова дълго, да се пази такава тишина и с толкова затаен дъх да се слуша поезия.
Скоро във виртуалната ни библиотека ще имате възможност да се запознаете с поезията на Роман Кисьов, но все пак се изкушавам да ви оставя сега с едно от новите му стихотворения - "Пилигрим на Светлината":

Аз видях Смъртта.
 
И потъвах, и потъвах в дълбини.
А над мен бучаха мътните води.
Три дена престоях
във гроба от вода.
На третия
тялото ми се превърна във кивот
и изплува на повърхността...
 
И се понесох аз върху потопните води,
и следвах неотлъчно гълъба на Духа...
За да спра на Арарат.
 
И стъпил върху Новата земя,
аз поех към своя роден дом - Ветил,
за да преклоня глава
пред Живота: аз -
пилигрим на Светлината.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *