Новите чудеса на света, цензурираните класици и Жак Лакан сред новите книги от “Сиела”

|
"Новите чудеса на света - Световната история, представена чрез двадесет паметника на архитектурата" от Бернд Ингмар Гутберлет е книга, с която са описани 20 запазени архитектурни паметника на човешката история, измежду които бе направен подборът в последния кръг за определянето на „Новите седем чудеса на света“.
Първоначалният списък, който съдържаше около 200 обекта, впоследствие бе сведен до 77. Представените в книгата двайсет паметника са прекрасна възможност читателят да направи едно кратко, вълнуващо пътешествие в историята на човечеството в цялото ѝ разнообразие и различни епохи.
 
"Теодора – актриса, императрица, куртизанка" e роман от Стела Дъфи за чаровната, обаятелна и противоречива Теодора Константинополска - актриса и куртизанка, издигнала се до императрица на Рим и светица в Православната църква.
Римският историк Прокопий я възхвалява като праведна и свята, но същевременно неговата „Тайна история“ разкрива пикантни подробности за актьорската є кариера и я заклеймява като безмилостна и властолюбива жена. Коя е истинската Теодора?
Още преди да навърши петнадесет, Теодора е майка и звезда на Хиподрума. И това е само началото. Легенда приживе, но забравена от историците, Теодора е хипнотична и необикновена жена, която бързо усвоява изкуството на оцеляването, за да остави незаличим отпечатък в историята на една от най-могъщите империи в древния свят.
 
"Невербалната комуникация: медии и медиатори" от Андреана Ефтимова е разширено издание на "Ефективната невербална комуникация", чийто тираж беше изчерпан за кратки срокове.
Текстът е разделен на части според сферите на общуване – политическото говорене, телевизията, неофициалното общуване (вицовете), театъра, при сблъсъка на представители на различни култури, в лекарския кабинет, в семейството.
Читателят може да се възползва от „златните правила“ на общуването, от правилата за управление на впечатлението (за политиците), от стратегиите за любезност.
Текстът е за онези, които са преситени от четива със съмнителна житейска и социална полза. Книгата може да бъде използвана от специалисти по реторика, журналистика, филология, медицина, актьорско майсторство, политология, социология, психология и др.
 
"Какво сънуват вълците" сборник с кратки разкази на Оля Стоянова, който включва трийсет текста, писани през последните десет години.
Тук има истории, в които читателят може да разпознае себе си. Героите са обикновени хора, които могат да се срещнат всеки ден – родител, който прави отчаяни опити да реши задачата по математика на сина си, защото знае, че иначе ще изгуби част от уважението му; мъж, който води туристи по пещерите и измисля истории, които да ги забавляват; уличен художник, който продава картини пред музея Гугенхайм една негова картина струва точно колкото билета за музея; алпинист, който си търси работа по специалността или жена, която подминава просяците със свито сърце, защото си мисли, че всички сме свързани в този свят и всички вървим върху много тънък лед.
 
Сборникът "Инкриминираният Иван Динков" със съставител Пламен Дойнов представя автентичните текстове на две инкриминирани произведения на Иван Динков - унищожената стихосбирка "На юг от живота" (1967) и подложената на дирижирана административно-критическа кампания повест "Хляб от трохи" (1970).
В поредицата „Червено на бяло: литературен архив на НРБ“ произведенията се публикуват след повече от четиридесет години, заедно с документи за случилото се с тях, намиращи се в архивите, в периодиката и в частни дневници. Срещата на читателите с оригиналните текстове от стихосбирката "На юг от живота" днес наистина е първа, защото целият ѝ тираж е претопен веднага след нейното отпечатване през 1967 г. Тук тя се публикува по случайно запазен авторски екземпляр, който се съхранява от наследниците на поета. Сборникът показва и анализира натиска и репресията, осъществявани от цензурата в НРБ срещу Иван Динков, но и съпротивата на почерка на автора, решен да отстоява каузата на алтернативното писане и на голямата литература.
 
На 20 октомври излиза романът "Хиляда години молитви" от Июн Ли, автор на "Калната река". Той описва неразрешимите конфликти в съвременен Китай, чиито безлични на пръв поглед жители не могат да се освободят от травмата на дългогодишни репресии и вини. От шумния център на Пекин през голата пустош на Монголия до заведението за бързо хранене в Чикаго се проследява как митология, политика, история и култура оформят личността в страната на Великия водач Мао, а след неговата смърт – страната на Големия скок в капитализма. Историците вече изучават първите успешни стъпки, които Китай прави, за да се превърне в суперсила, а Июн Лий показва какво означават драматичните обществени промени за нейните сънародници – жени на средна възраст, които откриват любовта; възрастни мъже, които се срещат на чаша чай пред новосъздадените фондови борси; стари жени, останали без пенсия заради закриването на държавни предприятия; млади мъже, които мечтаят за нов живот в Америка; младежи, които се целуват на обществени места без страх от порицание; ученици, които гледат за първи път американски филм...
 
На 24 октомври очаквайте "За Имената-на-Бащата" от Жак Лакан.
Името-на-Бащата, какъв успех! Това изглежда ясно на всички. Бащинството има малко природна очевидност, то е преди всичко културен факт. „Името-на-Бащата, казва Лакан, създава бащината функция“. Но откъде идва множественото число тогава?
То не е езическо, то е в Библията. Този, който говори в пламтящия храст, казва за себе си, че Той няма само едно Име. Нека го чуем: Бащата няма собствено Име. Това не е фигура, това е функция. Бащата има толкова Имена, колкото опори има тя. Коя е неговата функция? Това е религиозна функция в най-висока степен, тази да свързва. Какво? Означаващото и означеното, законът и желанието, мисълта и тялото. Накратко, символичното и въображаемото. Само когато двете се завържат в три с реалното Името-на-Бащата вече не е само подобие. Обратно, ако без него всичко се разпадне, то е само едно подобие. Ако без него всичко се разпадне, то е симптомът на неуспешния възел.
Жак-Ален Милер
 
Романът "Дъщерята" на Йесика Дурлахер също ще бъде в книжарниците от 24 октомври.
Макс Липшиц среща Сабина Еделщайн при едно посещение на къщата музей Ане Франк. От този момент те са заедно, ала един ден тя без ясен повод изчезва. След петнайсет години той я вижда в компанията на Сам Зайденвебер – известна фигура от филмовия свят на Холивуд. Между Макс и Сабина се събуждат старите чувства, но тайнствеността около нея все още витае и смущава Макс. Едва когато прочита мемоарите на Сам, всичко идва на мястото си и той все повече се приближава до отговорите на въпросите, които го измъчват.
Темите за вината, срама, предателството, миналото, за което не може да се говори, са в основата на този увлекателен модерен роман за една трагедия, която променя живота на родители и деца.
 
Очаквайте и "Цензурираните класици" на Михаил Неделчев. Сборникът в никакъв случай не е първоначална читанка, въвеждаща в света на българската литературна класика. Той не съдържа най-известните, най-четените досега и най-обговаряните произведения на големите български класици. Напротив, тук са представени изцяло или в откъси текстове, оставали встрани от общото внимание, текстове отхвърляни или орязвани. При това сборникът не претендира за изчерпателност и в тази насока. Неговата цел е да илюстрира, да демонстрира как е работила по време на социалистическата епоха една система на контрол и на манипулиране на света на литературата – и то единствено в областта на литературната класика. Защото комунистическата идеология деформира в много по-голяма степен съвременната литература, намесва се фатално в хода на литературния процес. Макар и също наблюдавана и поучавана с високо вдигнат пръст от обладателите на единствено правилните марксистко-ленински възгледи, литературната история – особено в последните две десетилетия на периода – е по-често поле за задълбочено професионално осъществяване, отколкото актуалната критика.
 

По материали на издателство "Сиела"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *