Новите шест сетива в „Изцяло ново мислене” на Даниъл Пинк

|
Концептуалната ера измества информационната, а емпатията заменя прагматизма в прекрасния нов свят на Даниъл Пинк и впечатляващата му книга „Изцяло ново мислене”, която вече е и на българския книжен пазар (ИК „Изток-Запад”). Пинк определя и дефинира новите и изключително важни шест сетива на близкото бъдеще: дизайн, история, симфония, емпатия, игра и смисъл, като едновременно с това разбива на пух и прах закостенелите предубеждения и заблуди по отношение на човешкото мислене, представяйки една алтернативна и вдъхновяващата гледна точка, в края на която най-вероятно се крие бъдещето на всички ни.

Светът не е това, което беше, затова всички ние се нуждаем от едно изцяло ново и адаптирано към промените мислене. Икономистът вече не е великият жонгльор с числа, адвокатите не са опитните ковачи на договори, които бяха, а програмистите не могат просто ей така да избълват кодове, както го правеха доскоро. Бъдещето принадлежи на един изцяло нов човек с изцяло нов тип светоглед. Бъдещето е в ръцете на съзидателната и съпричастна личност, която може да разпознава модели и да създава смисъл. Качества като актьорско майсторство, изобретателност, ораторство и емпатия, ще поднесат на тези, които ги притежават, света на тепсия, заедно със всичките му награди и радости.

Изцяло ново мислене” на Даниъл Пинк е провокативен бестселър, посветен именно на това сложно преобразяване. Пинк предрича, че в най-скоро време огромна част от работните места ще бъдат пренесени или в развиващите се страни, или ще бъдат поети от машини. И това са все професии, които досега са изисквали механични действия, скучни сметки и всякакви неща, за които алюзията с лявоориентираното мислене е валидна. Според Пинк идва време, когато всеки трябва да преосмисли бъдещето си и да заложи на различен тип умения – социални, емоционални, отговорни, съпричастни и всякакви други такива, които ще са доминантни в един различен свят. Авторът отличава шест важни елемента, които ще го дефинират: дизайн, история, симфония, емпатия, игра, смисъл, като всеки един от тези шест елемента е развит в отделна глава.

*

„Изцяло ново мислене“ е за всеки, който иска да оцелее и преуспее в този нововъзникващ свят – за хора, които не харесват особено кариерите си или са недоволни от живота си, за предприемачи и бизнеслидери, стремящи се да яхнат следващата вълна, за родители, които искат да въоръжат децата си за бъдещето, както и за легионите от емоционално проницателни и съзидателни, находчиви хора, чиито отличителни способности Информационната ера често е пренебрегвала и подценявала. Даниъл Пинк
 

По материали на "Изток-Запад"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *