Новият сезон в Националната опера и балет

|
На 31 август се състоя пресконференция по повод официалното откриване на новия творчески сезон на Националната опера и балет.
Директорът Борислав Иванов направи кратък преглед на изминалия успешен творчески сезон. През 2004/2005 премиери имаха оперите "Отело", Риголето", "Дидона и Еней", "Селска чест", "Палячи", "Мадам Бътерфлай", операта за деца "Пинокио", танцовите спектакли "Ху Кеърс", "Серенада", "Интервю". Съставът на Националната опера и балет е реализирал няколко успешни турнета и участия в международни фестивали.
За новия сезон вече са известни всички спектакли. Първата премиера е на 14 октомври 2005 г. с "Андерсенови приказки". Този спектакъл е част от световното честване на 200 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен. Включва "Червените обувки" - по музика на Е. Григ и "Новите дрехи на царя" по музика на Бах. Хореограф е младата англичанка Кристине Сундт.
На 6 януари 2006 г. ще се постави танцовият спектакъл "Прокофиев - Рахманинов - Стравински", хореография Донвена Пандурски. Получено е разрешение от тръста "Джордж Баланчин" да се играе трети спектакъл на известния хореограф - след "Ху Кеърс" и "Серенада" на 4 февруари 2006 г. ще имаме удоволствието да видим "Алегро Брилянте".
Оперните премиери са "Кармина Бурана", "Италианката в Алжир", "Вълшебната флейта" и "Набуко". Ще се играе и балетът "Ромео и Жулиета" от С. Прокофиев.
Сигурни са и няколко турнета, който Националната опера и балет ще изнесе в Палма де Майорка, Япония и Швейцария. Предвиждат се чествания на деветдесетгодишнината на Райна Михайлова, 100 години от рождението на Христо Бръмбаров и започване на подготовка за 100 годишния юбилей на Софийската опера, който ще се навърши през сезон 2008/2009.
Едно от основните искания на ръководството на Операта, което то ще представи на новия културен министър, е за увеличаване на състава. Отново бе повдигнат и вездесъщият финансов проблем, който очевидно ще бъде на дневен ред и този сезон.
Активният творчески сезон на Националната опера и балет започва с постановките “Отело” (9 септември) и “Риголето” (10 септември). Почитателите на оперното изкуство ще могат да гледат “Отело” с участието на Емил Иванов (Отело), Мауро Аугостини (Яго), Шинобу Сато (Дездемона) и “Риголето” с Калуди Калудов в ролята на Херцога на Мантуа, Мауро Аугостини - Риголето и Маки Мори - Джилда. Диригент е Борислав Иванов. В програмата за септември са включени още оперите "Дидона и Еней", "Мадам Бътерфлай", "Тоска" и детската опера от А. Йосифов - "Пинокио".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *