Нови изложби на СБХ

|
На 17 октомври на третия етаж на галерията на ул. Шипка 6 в София беше открита изложбата на секция “Монументални изкуства” към Съюза на българските художници, озаглавена “В началото бе рисунката”.
Представените творби в по-голямата си част вече са реализирани. “През тази година секцията имаше много постижения. Нейните членове са много качествени, много активни художници на нашата сцена с това, което правят”, сподели Елена Панайотова на откриването и допълни, че изложбата е изключително постижение и показва най-стойностните примери от това, което са създали авторите през тази година. Сред изложените рисунки са представени и най-добрите работи от конкурса на Българската народна банка за стъклен витраж. Присъстваше и Марин Маринов, спечелил първа награда в него.
Кратък текст прочете и Венера Константинова, секретар на секция “Монументални изкуства”. “Рисунката на монументалистите е по-различна от тази на живописците, графиците и останалите художници. Нейната особеност е в обобщения характер на изображението, в изчистването на детайла, в съзнателния отказ от подробностите и повествованието. Тя отразява най – същественото, изпълнена е с внушителна сила, над времето и сякаш слята с вечността” се казваше в словото й.
На първи и втори етаж на ул. Шипка 6 преди няколко дни беше открита друга изложба, на секция “Живопис” на СБХ, озаглавена “Лични митологии”. В експозицията са включени и картини на нашата сътрудничка Игната Митова.
Изложбите ще продължат до 4 ноември. Посетете ги!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *