Нови книги от издателство “Инфодар”

|
От днес в книжарниците са книгите "Влаковете" на Филип Стийл - луксозна и удивително илюстрирана книга за историята на световно известните вракове и железници с разгъвки и плъзгащи се панели; и "Ръкопис за петте стъпала на Миамото Мусаши" от Лео Гоф - блестяща интерпретация Лео Гоф преобразява древния текст на Мусаши в практическо ръководство за решаване на конфликти, като използва примери от 21. век.
"Ръкопис за петте стъпала" е написан през 1645 г., класически трактат по военна стратегия, който продължава да се чете и до днес. Авторът – японски самурай на име Миямото Мусаши – описва своя опит в кенджуцу („изкуството на меча”) и годините на тежки битки. Но как идеите на един самурай от 17. век могат да ни помогнат да се справим с предизвикателствата, пред които се изправяме днес?
В тази блестяща интерпретация Лео Гоф преобразява древния текст на Мусаши в практическо ръководство за решаване на конфликти, като използва примери от 21. век. Открийте:
• колко е важно да познавате разположението на „врага” си;
• защо не трябва да имате любим начин за вършене на нещата;
• защо не бива да пренебрегвате предчувствията си;
• как да останете съсредоточени върху целите си;
• тайната на умението да прозирате през измамите.
С интерпретацията на мъдрите слова на Мусаши ловкият, автентичен и реалистичен подход на Гоф показва на читателите как да победят противниците, с които се сблъскват в кариерата, социалните взаимоотношения и личния си живот. При това – без да размахват окървавени мечове!
 
Ръкопис за петте стъпала на Миямото Мусаши от Лео Гоф

ВЪВЕДЕНИЕ

В една мрачна нощ на 1643 г. Миямото Мусаши, застаряващ, болен японски самурай, се усамотява, за да запише същината на онова, което е научил от цял живот напрегнати битки. След няколко седмици умира, вероятно от рак.
Мусаши е един от героите на Япония, „светец на меча“. Смятан е за образец на успешния воин – човек, овладял тялото, ума и духа си. Неговата творба „Ръкопис за петте стъпала“ е много популярна и днес, особено в средите на успелите бизнесмени в Япония и на Запад.
Но каква връзка би могло да има между идеите на един средновековен самурай и предизвикателствата, срещу които се изправяме в модерния свят днес? Колкото и да е изненадващо, можем да научим много от Мусаши. Като майстор на битките неговото намерение е било да предаде същината на умението да победим противника си, като сам подчертава, че то е приложимо за всяко занятие.
Животът не е само борба, но борбата е важна част от него. Ако винаги бягате от конфронтацията или се опитвате да изолирате живота си от всякакво противопоставяне, надали ще постигнете много. Независимо кой сте и какъв сте, ще има моменти, когато ще трябва да се борите и да победите. Майсторът на двубоите Мусаши може да ви покаже как.
Днес повечето от нас не се сблъскват с физическо насилие толкова често, колкото средновековния самурай. Някои хора биха сметнали това за напредък. При все това всички ние водим непрестанна борба за съществуване и в доста, ако не и в повечето сблъсъци с другите, трябва да преговаряме. В много отношения преговорите са модерният еквивалент на самурайския двубой. Дори и приятелските преговори – а повечето преговори са умерено приятелски – изискват подход, който прилича на подхода към битка. Трябва да знаете какво искате и да можете да го постигнете. Разбира се, най-резултатните преговори не изискват едната страна да унищожи другата – ако искате да имате продуктивни, продължителни отношения, най-добре е да създадете ситуация, в която и двете страни са печеливши. Но въпреки това ще трябва да действате като воини, за да достигнете до приемливо споразумение. Преговори се водят не само в бизнеса. Независимо какво правят, всички хора трябва да преговарят – не само за пари и придобивки, но и във всички ситуации, в които са въвлечени други хора. В това отношение Мусаши може да ни научи на много неща.
Интересът към Мусаши на Запад се повишава значително през 70-те и 80-те години на 20. век, когато изглежда, че японският бизнес завладява света. Когато американските мениджъри установяват, че японските им колеги редовно четат Мусаши, те с нетърпение се заемат да разкрият тайните му. Методът е токова различен от онова, на което сме свикнали по принцип, че в началото е трудно да го вземем насериозно. Щом обаче започнете да изучавате Мусаши по-задълбочено, ще установите, че той с основание е вярвал, че подходът му е универсален и може да се приложи към всяка човешка дейност.
Мусаши участвал в първия си двубой на 13-годишна възраст и когато навършил 29, вече бил спечелил 60 единоборства. Философията му обаче не е предназначена за праволинейния единак-убиец или за почитателите на героите на бойните изкуства като Брус Лий и Жан-Клод ван Дам. Мусаши бил и отличен художник, майстор оръжейник и скулптор. Много от произведенията му са оцелели и до днес. Вярвал, че е прекрасно да превъзхождаш другите и че всеки може да се научи да го прави. Учението му е практичен, неподправен, реалистичен подход, с който истински хора могат да победят противниците, с които се сблъскват в кариерата, деловия и личния си живот. Можете да изучите този подход и да пожънете плодовете му.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Нови книги от издателство “Инфодар”

"Феите на цветята: Вълшебни врати" от Сесили Мери Бакър и двата тома на "Тъмнината, която предхожда" от Р. Скот Бакър (част първа от „Принц на нищото”) са новите издания на "Инфодар", които можете да намерите в книжарниците.
Луксозното детско издание от поредицата за Феите на цветята разказва какво се случва, когато едно малко момиченце на име Иви се настанява в новият си дом и детска стая и открива една малка тайнставена врата.
Един ден тя я отваря… и нейният свят е завинаги променен. Иви е надникнала в магическия свят на феите на цветята. От този ден момичето и нейната приятелка започват да изучават своите тайнствени съседи, установявайки съществуването на много такива врати – всичките водещи до най-тайните места на феите.
Ако сте започнали да вярвате в съществуването на феите на цветята и вече сте се научили да ги откривате, сега ще можете да надникнете в тяхната вълшебна страна. Какви чудеса се крият за вълшебните врати? Отворете вълшебните врати на феите на цветята и пред вас ще се разкрие магически свят. Трябва да сте много бързи, защото някои от феите все още не желаят да бъдат виждани.
 

"Тъмнината, която предхожда" е първата книга от поредицата „Принц на нищото”. Амбициозният епос от Р. Скот Бакър, вдъхновен от Дж. Р. Р. Толкин и Франк Хърбърт, съчетава блестяща ерудиция, мощно въображение и философска задълбоченост, които ще допаднат и на най-придирчивите читатели.
В първи том по време на митичния Апокалипсис Не-Богът и неговият Консулт почти са унищожили света на Еарва. Две хилядолетия по-късно човешката цивилизация на Трите морета процъфтява. Но разнообразните ґ народи и религиозни фракции са изпълнени с взаимно подозрение, презрение и омраза. До деня, в който Майтанет, новият шриах на Хилядата храма, обявява Свещена война срещу езичниците фаними, в която се включват доскорошни непримирими врагове. А зад политическите интриги се крие много по-ужасяващ план, който наистина може да преобърне съдбата на света. Друсас Акамиан, магьосник от школата на Завета, е призван да го разкрие. Ще успее ли и да го спре?
Във втори том Майтанет, новият шриах на Хилядата храма, е призовал последователите на Късния пророк на Свещена война срещу езичниците фаними. В похода към свещения град Шимех се включват доскорошни непримирими врагове. И всеки от тях има свои собствени причини да тръгне срещу фанимите. Амбицията, подозренията и алчността заплашват да провалят похода. Докато от дивия, непознат север не се появява Анасуримбор Келхус. С помощта на тайното изкуство на дуниайните неочакваният съюзник завладява умовете и сърцата на воините, които го обявяват за божествен пророк. Единствено наставникът му Друсас Акамиан долавя, че изявеният му ученик е предвестник на Втория Апокалипсис.
Р.Скот Бакър е роден през 1967г. в Онтаро, Канада.Завършил е литература и литературознание в Университета на Западен Онтарио.Още като студент замисля цикъла „Вторият Апокалипсис”, от който до момента са публикувани трилогията „Принц на нищото” и първите две части от „Аспект-император”. Р.Скот Бакър е автор и на романите „Невропат” и „Ученикът на кучето”.
Живее в Онтарио със съпругата си.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *