Нови книги от “Сиела”

|
През месец март издателството представя разнообразна и богата колекция от заглавия със силно присъствие на български автори.
Ирена Григорова "Градът на вълците"
Учението му е познато в целия свят, но много малко са тези, които са чували името му. В древните писания се говори за неговите умения, но няма запазено нито едно негово изображение.
Романът „Градът на вълците” е учебник по тракийска история, замаскиран като приключенски роман. Действието се развива на един дъх, с висок градус на екшън.
Група археолози намират карта на подземното жилище на бог Залмоксис. Разчитайки древни писания и навързвайки различни части от историята на на България, главните герои се впускат в бясна надпревара с времето и съперниците си, за да стигнат до неговия храм. Храмът обаче се оказва не само физическо понятие. Търсейки земното му измерение, те се запознават с учението му и познанията на древните за живота и Вселената.
Той е бил роб. Станал е жрец. След смъртта му го почитали като бог. Това е историята на древния тракийски бог Залмоксис.
Херодот, Платон и Стаборн разказват за него като за велик вожд-жрец. Проучванията на съвременните учени повдигат завесата около митичния герой. Историята му се подрежда като пъзел и днес ние можем да видим образа на човек от плът и кръв.

Всичко започва в древна Гърция, където Залмоксис е роб на Питагор. Заради будният си ум и силното си тяло, той скоро става негов любим ученик. След освобождаването си се връща в Тракия, за да проповядва сред своите знанието за безсмъртието. Следите му могат да се проследят не само по земите на траките. В древните келтски източници се говори за бог Залмоксис, който дошъл отдалеч и обучавал друидите в тайните си умения.

В романа са цитирани реално съществуващи автори, научни трудове и легенди. Вплетени са истински събития. Книгата е илюстрирана със снимки от реални артефакти и места.
 
Нина Божидарова "Там, където ни обичат"
«Нина Божидарова е продукт на руска безметежност, френска изисканост и безутешна българска проницателност. И на още неща, но те не са наша работа, нито ваша. Прозата й наподобява лов на пеперуди от дама, която знае, че в момента е наблюдавана. Докато се дивите на изящните й движения и невторачената й наблюдателност, тя решава, че пеперудите заслужават живот. И хваща вас – за гърлото.» Бойко Ламбовски
Някъде на юг и мъничко на изток живеят героите на тази история. Те летят, устремени след щастието и любовта, без да успеят никога да ги достигнат, прекосяват континенти и морета, без да могат истински да отплуват.
Оживената галерия от странни образи пронизва неопределена историческа епоха, претичва задъхана през различни пространства, емоционални и географски - от Солун през Виена до Америка.
Всъщност това е част от историята на един български род, с доминиращото и властно участие на жените – свободни и независими, страстни и влюбени, понякога жестоки, мъдри и нежни.

Те не се колебаят да жертват себе си и другите, да убиват и да бягат, за да сграбчат миража и да спрат мига.
Образът на величествената Вангелуда, магьосница или просто оцеляла в смътните времена на ръба на столетията, на ръба между Европа и Азия, свързва персонажите на повествованието с обща носталгия, с общи спомени, и с общ за всички нас стрeмеж към свобода.
В повествованието прозират определени исторически епохи и събития. Убийства и отмъщения объркват съдбите на персонажите, сред които любопитният читател може би ще открие и някои действителни личности от първата половина на двайсти век.
 
Бойко Ламбовски Бойко Ламбовски "5 [пет] цикъла с пояснения"
Бойко Панов Ламбовски е роден в София през 1960 г. Завършил е френска гимназия в София и литература в Москва.
Пише съвременна поезия, лауреат е на множество поетични награди, между които: „Владимир Башев“ - за дебютна книга, „Гео Милев“ - за принос в съвременното изкуство, „Дървената роза“ - за книгата му „Ален декаданс“ и др. Книгата му "Тежка картечница преди сън" е номинирана от България за Международната награда „Балканика“ 2003.
Негови стихове са превеждани на сръбски, немски, английски, руски, чешки, полски, италиански и др.
Пише още публицистика и есеистика, превежда от френски и руски.
Стихосбирката му "5 [пет] цикъла с пояснения", писана 30 години, включва:
АМ-ГЪЛИЯ
ХЪЛМОВЕ
ТЕЖКА КАРТЕЧНИЦА
ИГРИ С ЛЪВОВЕ
ПЕСНИ И ПЕСНИЧКИ
 
Леа Коен "Пианото"
Леа Коен разказва две истории за пианото: романтична и антиромантична.

Флориада

Следен, изнудван, изпратен на заточение в дълбоката провинция, младият доктор Флориан Белопитов се бори с цялата сила на характера си и със страст да открие „вируса на злото”, легендата за който му е предадена от проф. Черногорски, най- старият български генетик.

Съдбата на Флориан е участ на цялата българска интелигенция от първите години на комунистическия режим до наши дни.

Изпитанията на доктор Белопитов са проверка на изгубени стойности и морал и път към романтичната му любов с пианистката Кора, която се бори да оживее въпреки непреодолими препятствия.

Пианото на блок 31

Попаднало случайно в един от най-тривиалните софийски квартали, това пиано и неговите собственици не намират място между другите обитатели на блок 31. Те ги прогонват със своята нетърпимост и омраза. Една от тях разказва историята, след като разбира, че обитателите на блок 31 са изтръгнали от бездушната им сграда и живот не само пианото, но и своята душа.
(Новелата е написана по поръчка на Гьоте Институт по случай 20 години от падането на Берлинската стена. Публикува се с разрешение на Гьоте Институт.)
 
Людмила Филипова Людмила Филипова - "Антихтонът на Данте"
Людмила Филипова е автор на романите Анатомия на илюзиите (2006), Червено злато (2007), Стъклени съдби (2008), Мастиленият лабиринт (2009) и Антихтонът на Данте (2010), четири от които вече са се превърнали в бестселъри и преведени на няколко езика. По три от романите се разработват и филмови сценарии.
За историята на романа

Сюжетът на "Антихтонът на Данте" започва в най-грамадния пещерен комплекс в Европа Гроте ди Фрасаси, където е намерено безжизнено тяло на жена, изхвърлено от подземните приливи на река Сентино. За италианската пещера се носят вековни легенди, че именно в нея някога е влязъл Данте Алигиери по следите на мъртвата си любима Беатриче. А когато се завърнал след дълго отсъствие, написал великото си произведение Божествена комедия. Но историята му твърде напомня на легендата за тракиеца Орфей, последвал своята Евридика в пещерата Дяволското гърло в Родопите, Балканите, към митичния Долен свят.

По същото време странно земетресение разтърсва Белград. Но в резултат от него загадъчните хилядолетни каменни човеци, намерени в Лепенски вир, се подреждат в шестоъгълник за първи път, откакто са били намерени през 60-те години на миналия век.

Военен джип безмилостно преследва бледо същество в гъста гора в италианската провинция Анкона, докато осмоъгълната звезда в центъра на площада Свети Петър в Рим се разцепва на две.

И един професор в Оксфорд разкрива след повече от пет века ключа към разчитането на Свещената ангелска плоча на д-р Дий…


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *